Foto: Publicitātes attēli
Valsts kontrole (VK) vērsusies prokuratūrā par Kultūras ministrijas (KM) bezdarbību, kas var radīt valstij pusmiljonu latu lielus zaudējumus, jo KM nav novērsusi savulaik aģentūras "Jaunie 3 brāļi" (J3B) neatbilstoši noslēgtās vienošanas sekas, kas ļāva "Jaunrīgas attīstības uzņēmumam" vērsties tiesā pret valsti, prasot piedzīt zaudējumus par Andrejsalas teritorijas plānojuma un Laikmetīgās mākslas muzeja (LMM) skiču izstrādi.

Valsts kontroliere Inguna Sudraba otrdien žurnālistiem apstāstīja, ka VK vērsusies prokuratūrā, jo KM neko nav darījusi lai novērsu aģentūras rīcības sekas.

Aģentūra 2006.gadā noslēgusi vienošanos ar SIA "Jaunrīgas attīstības uzņēmums" (JAU), saskaņā ar kuru JAU izstrādāja un finansēja Andrejsalas un tai pieguļošās teritorijas detālplānojumu, tajā paredzot Laikmetīgās mākslas muzeja (LMM) ēkas novietojuma plānu. JAU noslēdza autora līgumu ar sabiedrību "OMA Rotterdam" par LMM ēkas un tai pieguļošās teritorijas meta izstrādi, ir saskaņojusi LMM ēkas un tai pieguļošās teritorijas metu ar aģentūru un to bez atlīdzības nodevusi aģentūrai LMM projekta izvēlei, būvprojekta izstrādei un tālākai projekta īstenošanai.

Uzņēmums arī samaksājis autoratlīdzību un citus izdevumus, kas saistīti ar LMM ēkas un tai pieguļošās teritorijas meta izstrādi.

Vienošanās starp uzņēmumu un aģentūru paredzēja līdz 2009.gada augustam sagatavot un noslēgt sadarbības līgumu par LMM būvniecību, bet, ja vienošanās ietvertās saistības netiek izpildītas aģentūras vainas dēļ, vienošanās zaudē spēku un aģentūrai ir pienākums 45 dienu laikā atmaksāt SIA "Jaunrīgas attīstības uzņēmums" izdevumus, kas saistīti ar vienošanās izpildi.

Taču krīzes dēļ valdība nolēma projektu atlikt līdz 2012.gadam. 2009.gada maijā SIA "Jaunrīgas attīstības uzņēmums" informēja, ka aģentūra nav pildījusi vienošanos un tāpēc uzņēmums teisā pieprasa piedzīt 526 912 latus.

VK jau iepriekš norādījusi, ka aģentūras direktors nemaz nebija tiesīgs slēgt šādu vienošanos, jo viņam nebija šāds pilnvarojums no Kultūras ministrijas.

KM savukārt skaidro, ka par aģentūras noslēgto vienošanos tā ir informēta kopš 2009.gada, kad aģentūru likvidēja un tās saistības pārņēma KM. Ministrija uzsver, ka nekādā veidā nebija pilnvarojusi J3B direktoru slēgt šo darījumu, nedz arī akceptējusi to. Ministrija skaidro, ka par iestādes noslēgto darījumu lietderību un tiesiskumu un finanšu līdzekļu izlietojumu atbild aģentūras vadītājs. Pērn ministrija informēja valdību par radušos situāciju un iespējamo tiesvedību. KM norāda, ka darījumu par spēkā neesošu var atzīt tikai tiesas ceļā, tādēļ šobrīd prasība atzīt līgumu par spēkā neesošu tiek skatīta Rīgas pilsētas Ziemeļu rajona tiesā.

Ziemeļu rajona tiesā portālu "Delfi" informēja, ka prasību, kurā KM vēršas pret JAU un bijušo J3B direktoru Zigurdu Magoni, plānots izskatīt 29.novembrī. Prasības būtība ir vienošanās atzīšana par spēkā neesošu, informēja tiesā.

Kā ziņots, maija sākumā bijušais J3B direktors Zigurds Magone miris. 2004.gada novembrī Kultūras ministrijas konkursa komisija izvēlējās Magoni par Latvijas Nacionālās bibliotēkas jaunās ēkas projekta vadītāju, viņš kļuva par valsts aģentūras "Jaunie trīs brāļi" direktoru. 2009.gada 1.jūlijā aģentūra "Jaunie trīs brāļi" tika likvidēta, tās funkcijas pārņēma KM. Darbu zaudēja arī Magone.

VK atzinumā par Kultūras ministrijas (KM) pārskatu arī norāda, ka KM pārskatā nemateriālie ieguldījumi ir uzrādīti par 858 080 latiem mazākā vērtībā, jo tajos nav iekļauta Latvijas digitālās kultūras kartes projekta izveidošanas vērtība. VK atzinumā norāda, ka arī KM padotības iestādes nav tiesiski un ekonomiski rīkojušās ar finanšu līdzekļiem, jo veikti 2010.gada budžetā neparedzēti avansa maksājumi 74 990 latu apmērā.

No līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem KM tika piešķirts finansējums 14,19 miljonu latu apmērā, no kuriem 13,79 miljoni latu pretēji normatīvajā aktā noteiktajam tika izlietoti gadskārtējā budžetā ieplānojamiem pasākumiem, tostarp Nacionālās bibliotēkas projekta īstenošanai un neatkarības deklarācijas 20.gadadienas svētkiem, secina VK.

KM savukārt skaidro, ka jau šā gada martā "Kultūras informācijas sistēmas" (KIS), kas īsteno Latvijas digitālās kultūras kartes projektu, izveidoja komisiju, kas novērtē šo nemateriālo ieguldījumu vērtību un ņem tos uzskaitē, līdz ar to tiek novērsta VK ziņojumā minētā neprecizitāte. Pēc KM ierosinājuma komisija savā darbā pieaicināja arī starptautiski atzītus ekspertus. Uzskaites neprecizitāte nav nesusi zaudējumus vai risku par nelietderīgu līdzekļu izmantošanu. VK citus pārkāpumus LDK ieviešanā nav konstatējusi.

Saistībā ar VK norādi par KM padotības iestāžu 2010. gada beigās veiktajiem avansa maksājumiem uz nākamo gadu, KM norāda, ka padotības iestādes, galvenokārt muzeji, pagājušā gada nogalē izvērtēja savas finansiālās iespējas un riskus saistībā ar 2011. gada budžetu, un nolēma no to sniegto maksas pakalpojumu ieņēmumiem veikt norēķinus, piemēram, par siltumu, apsardzi, elektrību 2011. gada 1. ceturksnim, kā arī nomaksāt nodokļus avansā. Budžets kultūrai vairāku gadu laikā ir ticis dramatiski samazināts, taču iestādēm nedrīkst iekrāties nodokļu vai maksas pakalpojumu parādi.

Uzņēmuma mājaslapā minēts, ka JAU ir profesionāla nekustamā īpašuma attīstības kompānija, kas dibināta 2001. gada 10. septembrī "ar mērķi nodrošināt bijušās ostas teritorijas – Andrejsalas (36 hektāri) – pārveidi". Uzņēmuma vienīgais akcionārs ir Norvēģijas uzņēmums "Port Pro AS".

"Atbilstīgi attīstības priekšlikumam Andrejsalu iecerēts izveidot par daudzfunkcionālu un augstvērtīgu pilsētas apbūves teritoriju, kas kļūtu par papildinājumu Rīgas vēsturiskajam centram. Projektā gaitā īpaša uzmanība tiek pievērsta kvalitatīvai pilsētvidei, laikmetīgās mākslas un kultūras vērtību iedzīvināšanai Andrejsalā, kā arī ilgtspējīgas attīstības nodrošināšanai," norādīts JAU mājaslapā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!