Aizbildinoties ar rezidencē veikto remontu, uzņēmums Valsts nekustamie īpašumi (VNĪ) pērn četrkāršojis Valsts prezidenta Jūrmalas rezidences īres maksu. Valsts kontroles (VK) revīzijas ziņojuma par Prezidenta kancelejas izdevumiem pērn atrodama arī virkne citu nepilnību kancelejas finanšu izlietojumā, sestdien vēsta laikraksts „Diena”.

Pēc VK datiem, telefona rēķini samaksāti arī prezidenta kundzei, nav precīzi noteiktas automašīnu nobraukuma normas un mainīta iepirkumu tehniskā specifikācija, lai, piemēram, būtu iespējams iegādāties pledu.

"Es nesaprotu, kā īres maksa var būt tik milzīga un ka samaksāts par atpakaļejošu gadu," saka valsts kontroliere Inguna Sudraba. Saskaņā ar 2002. gadā noslēgto līgumu Prezidenta kancelejai par rezidences īri mēnesī valsts a/s VNĪ bija jāmaksā 2592 lati. Taču pērn novembrī tika noslēgta jauna vienošanās, ka īres maksa, sākot no 2008. gada janvāra, ir 11 379 lati mēnesī. VNĪ iesniedza pārrēķinu, un prezidenta kanceleja to samaksāja. Sudraba uzskata, ka šādu līgumu nav bijis iespējams slēgt ar atpakaļejošu datumu. Turklāt tobrīd spēkā esošajā līgumā noteikts, ka īres maksu nevar celt vairāk kā par 15%.

"Kad VNĪ pabeidza rezidences remontu, tika paziņots, ka līgums ir jāpārskata atbilstoši tam, kāds bija remonts. Sākumā viņi prasīja vēl vairāk," saka Valsts prezidenta kancelejas vadītāja vietnieks Ēriks Ozols. VNĪ uzsver, ka īpašumos, kuros tā veic kapitālieguldījumus, tā pieprasa nomniekiem ieguldītos līdzekļus atdot kā nomas maksu. VNĪ remontdarbos ieguldījis apjomīgus finanšu līdzekļus, kā arī no Prezidenta kancelejas pārņem pilnu nekustamā īpašuma apsaimniekošanas funkciju, stāsta uzņēmuma pārstāve Daiga Laukšteina. "Mēs sapratām, ka agrāk vai vēlāk īres maksas veidā tāpat būs jāatmaksā šī nauda, tādēļ, zinot, ka šogad būs ierobežots budžets, piekritām pērn samaksāt vairāk," piebilda Ozols.

Ņemot vērā ekonomikas krīzes saasināšanos, kancelejai izdevies vienoties par to, ka šogad un nākamgad šī summa būs 8786 lati. Prezidenta rezidences iekštelpu izmaksas bija vairāk nekā miljons latu, un, kā jau vēstīts, prezidents tika pie dārga vīna skapja, pazīstamā franču dizainera Filipa Starka spoguļa un grila.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!