Valsts kontrole (VK) informējusi ģenerālprokuratūru par veiktās revīzijas atklātajiem pārkāpumiem Latvijas Radio un Latvijas Televīzijā (LTV), portālu "Delfi" informēja VK valsts kontroliera padomniece Līva Ulmane.
LTV veikto maiņas darījumu uzskaite un izpilde ne vienmēr atbilst normatīvo aktu prasībām, atklāts revīzijā.

Noslēdzot darījumus, kuros norēķinu kārtība un izpilde tiek veikta atbilstoši preču vai pakalpojumu maiņas darījumiem, LTV 2005.gadā veikti iepirkumi vairāk nekā 205 tūkstošu latu vērtībā neievērojot likumā "Par iepirkumu valsts un pašvaldību vajadzībām" noteikto iepirkumu veikšanas kārtību, kā rezultātā pastāv iespēja, ka izveidotās iekšējās kontroles procedūras neatklās krāpšanās risku un būtiskas kļūdas.

Noskaidrots, ka, piešķirot 60% atlaides noslēgtajos līgumos, LTV, rīkojas pretrunā ar iepriekš minēto likumu, kas nosaka, ka manta nododama par iespējami augstāku cenu. Analizējot atlaižu piemērošanas politiku, tika konstatēts, ka reklāmas raidlaiks, vienā un tai pašā datumā, raidījumā un laikā tiek pārdots dažādiem darījumu partneriem gan piemērojot, gan nepiemērojot atlaides. Rezultātā viens un tas pats raidlaiks tiek pārdots par atšķirīgām summām.

Arī LR ieņēmumu no reklāmas darījumiem, kuros norēķinu kārtība un izpilde tiek veikta atbilstoši preču vai pakalpojumu maiņas darījumiem, vai arī kā norēķinu līdzeklis tiek izmantota nauda, uzskaite un izpilde ne vienmēr atbilst normatīvo aktu prasībām – Radio veicis iepirkumus maiņas darījumiem vairāk nekā 107 tūkstošu latu vērtībā, neievērojot likumā noteikto iepirkumu veikšanas kārtību.

Arī piešķirot būtiski lielas atlaides maiņas darījumos Radio rīkojas pretrunā ar likumu, kas nosaka, ka manta nododama īpašumā citai personai par iespējami augstāku cenu. Revīzijā arī konstatēts, ka LR nav izstrādāta vienota atlaižu piemērošanas politika un nav nodrošināta kontrole pār noslēgto reklāmas darījumu līgumu izpildi. Līdz ar to atsevišķos gadījumos nav pamatojuma piemērotājām atlaidēm, jo nav izpildīts līgumā atrunātais reklāmas pasūtījumu apjoms.

Radio arī neveic kontroli pār reklāmas pārraidīšanu paredzētajā laikā un to apjomu atbilstību iepriekš izdarītajam pasūtījumam, uz kuru pamatojoties vēlāk tiek izrakstīts rēķins. Līdz ar to nevar gūt pārliecību par precīzu ieņēmumu uzskaiti. Revidenti arī konstatējuši, ka Radio plāno un pārraida reklāmu, kas ir ārpus Radio un televīzijas likumā noteiktā reklāmas apjoma stundā, proti, sešām minūtēm stundā.

Pārkāpuma risks abos uzņēmumos konstatēts arī darba samaksas sistēmā. LTV izveidotā un pastāvošā darba samaksas sistēma trešajai personai nedod iespēju orientēties darba attiecībās starp darba devēju un darba ņēmēju. Noslēgtie līgumi, kuri regulē darba tiesiskās attiecības, ne vienmēr ir izveidoti atbilstoši darba attiecību regulējošo normatīvo aktu prasībām, jo LTV noslēgtajos darba līgumos ietvertie noteikumi nedod iespēju iegūt skaidru priekšstatu par noteiktajām darba attiecībām, piemēram, par darba laiku.

Kā arī LTV noslēgtie autorlīgumi pēc būtības ir papildus vienošanās pie esošajiem darba līgumiem, bet saskaņā ar tiem izmaksātās summas ir samaksa par papildus pienākumu veikšanu, kas tiesību aktos noteiktajā kārtībā apliekamas ar valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu.

LR pastāv sarežģīta atalgojumu uzskaite, kur ir dažāda veida piemaksas, pabalsti, materiālā stimulēšana, līgumdarbu apmaksa, dāvanas un citas izmaksas, kuru pamatojumam ir apgrūtināti izsekot, jo darba samaksu regulē komplicēti iekšējie normatīvie akti. Savukārt pērn laikā ģenerāldirektoram ir izmaksātas prēmijas 18 450 latu apmērā, kas ir pretrunā ar Radio Statūtiem un Ministru kabineta noteikumiem, kuros ir noteikts, ka prēmijas apmērs nedrīkst pārsniegt triju mēnešalgu apmēru .

Revīzijas ziņojumos ietverti ieteikumi, kas vērsti uz LR un LTV saimnieciskās darbības veikšanu atbilstīgi normatīvo aktu prasībām, kā arī uz iekšējās vides kontroles pilnveidošanu. LTV veikto maiņas darījumu uzskaite un izpilde ne vienmēr atbilst normatīvo aktu prasībām.

Par veikto revīziju rezultātiem informēta arī Saeima, Saeimas Publisko izdevumu un revīzijas komisija, Finanšu ministrija, Nacionālā Radio un televīzijas padome un Ģenerālprokuratūra.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!