Foto: LETA

Valsts kontrole (VK) vēlētos aktīvāku Rīgas brīvostas valdes rīcību attiecībā uz amatpersonām, kuras pieļāvušas iespējamus normatīvo aktu pārkāpumus brīvostā, otrdienas rītā LNT raidījumā "900 sekundes" sacīja valsts kontroliere Elita Krūmiņa.

Valsts kontrole martā secināja, ka brīvostas darbība nav bijusi atbilstoša labas pārvaldības principiem un tiesību aktu prasībām, un ir pieļauti nelikumīgi un nelietderīgi tēriņi, kā arī nav gūti pienākošies ieņēmumi. Valsts kontrole norādīja uz Rīgas brīvostas zaudējumiem vai nepamatoto rīcību ar finanšu līdzekļiem kopsummā par vairāk nekā 41 miljonu latu.

Krūmiņa otrdienas rītā pauda - tā kā brīvostas valde nav spējusi nonākt pie vienota secinājuma, kā izvērtēt atbildīgo amatpersonu rīcību un vai tās būtu atbrīvojamas no darba vai jāpiemēro kādas citas sankcijas, VK ir sagatavojusi grozījumus likumā par finanšu līdzekļu un mantas izšķērdēšanas novēršanu, ko iesniegusi vērtēšanai Saeimā.

Šie likuma grozījumi paredz nosaukt prasību institūcijai, kurā VK ir veikusi revīziju un atklājusi normatīvo aktu pārkāpumus, obligāti izvērtēt atbildīgo amatpersonu rīcību un par šiem izvērtējuma rezultātiem informēt VK.

"Mēs būtu vēlējušies daudz aktīvāku rīcību no Rīgas brīvostas valdes kopumā, jo, manuprāt, šeit ir pilnīgi skaidri jāsaprot, ka Rīgas brīvostai ir jādarbojas visas sabiedrības interesēs, nevis atsevišķu lobiju interesēs," teica Krūmiņa.

VK vadītāja arī atgādināja, ka Rīgas brīvostas valde ir apņēmusies ieviest VK sniegtos 23 ieteikumus, kuru īstenošanas termiņš ir līdz 1.oktobrim, taču pozitīvi, ka daļu šo ieteikumu Rīgas brīvostas valde gatava ieviest ātrāk.

"Mēs noteikti ļoti rūpīgi sekosim šim procesam, mēs ļoti rūpīgi analizēsim visus dokumentus, kurus iesniegs Rīgas brīvostas valde, un analizēsim to, vai viņu veiktās darbības tik tiešām ir atbilstošas mērķim, kas ir iekļauti mūsu sniegtajos ieteikumos," uzsvēra Valsts kontroliere.

Jau vēstīts, ka Valsts policijā pēc Valsts kontroles (VK) revīzijas materiālu izvērtēšanas sākts kriminālprocess par iespējamām nelikumībām Rīgas brīvostā. VP Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldē 27.martā ir sākts kriminālprocess par iespējamiem noziegumiem tautsaimniecībā un noziegumiem valsts institūciju dienestā.

VK, piemēram, secināja, ka brīvostas finanšu līdzekļi - 595 000 latu - nelikumīgi tērēti gan darba samaksas noteikumiem neatbilstošām prēmijām, dāvanām un veselības apdrošināšanai valdes locekļiem, gan kļūdaini aprēķinātiem pabalstiem, atvaļinājuma naudai un darba nespējas lapas naudai.

Ziņots arī, ka marta beigās izgāzās mēģinājums atbrīvot ilggadējo Rīgas brīvostas pārvaldnieku Leonīdu Loginovu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!