Foto: LETA
Valsts kontrole (VK) nav atklājusi būtiskus pārkāpumus Labklājības ministrijas (LM) un Ekonomikas ministrijas (EM) 2010.gada finanšu pārskatos, gan norādot, ka, piemēram, vienotajā regulatorā algu fonds pērn pieaudzis par 92 000 latu, bet Nodarbinātības valsts aģentūra pagājušā gada nogalē neparedzētajos avansos izmaksājusi 23 000 latu, portālu "Delfi" informēja VK.

Atzinumā par Labklājības ministrijas (LM) pārskatu VK norāda, ka LM pārraudzībā esošā Nodarbinātības valsts aģentūra, gada beigās veicot noslēgtajos līgumos neparedzētus avansa maksājumus 23 850 latu apmērā, nav tiesiski un ekonomiski rīkojusies ar finanšu līdzekļiem.

VK norāda arī uz trūkumiem LM padotībā esošo valsts sociālās aprūpes centru (VSAC) klientu maksājumu saņemšanas kontrolē, jo par sniegtajiem valsts sociālās aprūpes pakalpojumiem netiek iekasēta samaksa likumā noteiktajā apmērā. Pēc revidentu aplēsēm 2010.gadā nav gūti ienākumi 8220 latu apmērā. Turklāt nav nodrošināta vienlīdzīga attieksme pret visiem pakalpojumu saņēmējiem, jo atbilstoši likumam pienākums maksāt par valsts sociālās aprūpes pakalpojumiem ir personām, kuras saņem pensiju, bet nav paredzēts personām, kuras saņem pensijai pielīdzināmus regulāros pakalpojumus (piemēram, apdrošināšanas atlīdzību par nelaimes gadījumu darbā).

VSAC konstatēti arī Publisko iepirkumu likuma neievērošanas gadījumi, kad tiek veiktas pakalpojumu un preču iegādes ārpus jau noslēgtajiem iepirkumu līgumiem.

Izsakot atzinumu par Ekonomikas ministrijas (EM) pārskatu, VK atzinīgi novērtē EM paveikto, lai sakārtotu nekustamā īpašuma uzskaiti un nodrošinātu datu atbilstību Nekustamā īpašuma valsts kadastra datiem. EM 2010.gadā uzskaitē ir iekļāvusi kopā 1400 nekustamā īpašuma vienības.

Vērtējot iepriekšējā finanšu revīzijā sniegto ieteikumu ieviešanu, VK secina, ka EM pārraudzībā esošās Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) struktūra vēl nav pietiekami optimizēta. SPRK ir struktūrvienības, kuru vadītāju padotībā nav neviena vai ir viens darbinieks, turklāt mēnešalgu kopsumma tajās 2010.gadā bija par 92 160 latiem lielāka nekā 2009.gadā.

VK konstatējusi, ka EM un tās padotības iestādēs 2010.gadā būtiski ir palielinājušās izmaksas par virsstundu darbu, negūstot pārliecību par virsstundu nepieciešamību un pamatotību. Kopā izdevumi par virsstundām ir palielinājušies par 42 180 latiem, tajā skaitā EM centrālajā aparātā par 35 860 latiem jeb par 460% un Latvijas Investīciju un attīstības aģentūrā par 5 650 jeb par 67%.

Pēc revīzijām LM tika sniegti 23 ieteikumi un EM – 10 ieteikumi. Ieviešot ieteikumus, tiks pilnveidotas ministriju un padotības iestāžu iekšējās kontroles sistēmas, kā arī tiks izstrādāti nepieciešamie grozījumi normatīvajos aktos, kopumā veicinot valsts budžeta līdzekļu efektīvu izlietojumu.

Savukārt, sniedzot atzinumu par Tieslietu ministrijas (TM) gada pārskatu, VK nav guvusi pārliecību par Rīgas Centrālcietuma (RCC) datu pilnīgumu vismaz par 499 040 latiem, jo RCC grāmatvedības uzskaite nav kārtota atbilstoši normatīvo aktu prasībām un tajā nav iespējams izsekot saimnieciskajiem darījumiem.

TM apņēmusies līdz 2011.gada oktobrim ieviest VK sniegtos ieteikumus un nodrošināt RCC grāmatvedības uzskaites par 2010.gadu sakārtošanu, kā arī pilnveidot iekšējās kontroles darbības efektivitāti ieslodzījuma vietās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!