Valsts kultūrkapitāla fonda (VKKF) padome piešķīrusi 46 mūža stipendijas izciliem kultūras un mākslas darbiniekiem, informē VKKF preses sekretāre Jana Rudzīte.
Mūža stipendiju 100 latu apjomā, kas netiek aplikta ar nodokļiem, papildus vecuma pensijai un citiem ienākumiem filmu mākslas nozarē saņems Jānis Streičs, Biruta Veldre, Liene Bāliņa, Andris Rozenbergs, Gvido Skulte un Ieva Kundziņa.

Kultūras mantojuma nozarē VKKF mūža stipendija piešķirta Zigrīdai Apalai, Valdai Vilītei, Sarmītei Gaismiņai, Aijai Brīvniecei un Elgai Kagainei.

Literatūras nozarē VKKF mūža stipendiju saņems Talrids Rullis, Ināra Ķemere, Jānis Einfelds, Juris Kronbergs, Tenu Karma un Līvija Solveiga Elsberga.

Mūzikas un dejas mākslas nozarē VKKF mūža stipendija piešķirta Ludmilai Pismennajai, Solveigai Rajai, Alīdai Zvagulei, Mārim Villerušam, Valērijai Kutenai un Maijai Einfeldei.

Starpnozares VKKF stipendiāti ir Imants Lancmanis, Ivars Strautmanis, Vija Vētra, Dzintra Eglīte un Harijs Gerhards.

Teātra mākslas nozarē VKKF mūža stipendija piešķirta Eleonorai Dūdai, Vilim Ķimelim, Žanim Priekulim, Ludmilai Golubevai, Dzintrai Mendziņai, Astrīdai Kairišai un Robertam Ligeram.

Tradicionālās kultūras nozarē VKKF mūža stipendiju saņems Natālija Smuška, Elga Drulle, Ilga Leimane, Janīna Gribuste un Inta Dimante.

Vizuālās mākslas nozarē VKKF mūža stipendiju saņems Rita Blumberga, Edīte Pauls-Vīgnere, Jānis Karlovs, Ēvī Upeniece, Daina Riņķe un Gunārs Glūdiņš.

VKKF izvērtēja 113 pieteiktās kandidatūras mūža stipendijas saņemšanai.

Kopš 1999.gada VKKF piešķīris mūža stipendiju 367 izciliem kultūras un mākslas darbiniekiem.

VKKF mūža stipendiju par mūža ieguldījumu kultūras un mākslas attīstībā piešķir izciliem kultūras un mākslas darbiniekiem. Mūža stipendija tiek maksāta papildus pensijai un citiem ienākumiem un netiek aplikta ar nodokļiem. Agrāk uz VKKF mūža stipendiju varēja pretendēt tikai, sasniedzot 65 gadus, tagad šis ierobežojums vairs nav spēkā. Mūža stipendijas VKKF izmaksā no savā budžetā paredzētajiem finanšu līdzekļiem. Vienīgais ierobežojums - par pretendentu mūža stipendijas saņemšanai nevar būt VKKF padomes loceklis un nozares ekspertu komisijas loceklis.

Tiesības pieteikt pretendentus mūža stipendijai ir Kultūras ministrijai, tās pakļautībā un pārraudzībā esošajām iestādēm, Nacionālajai kultūras padomei, Radošo savienību padomei un Latvijas Pašvaldību savienībai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!