Ja tiks ņemti vērā Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas (VKPAI) iebildumi, Rīgas vēsturiskā centra saglabāšanas un attīstības plāns būs vērtējams kā kompromisa risinājums, otrdien "Latvijas Neatkarīgās televīzijas" raidījumam "900 sekundes" atzina VKPAI vadītājs Juris Dambis.
Rīgas dome plāno lemt par Rīgas vēsturiskā centra un tā aizsardzības zonas teritorijas plānojuma apstiprināšanu.

Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrija ir sniegusi pozitīvu atzinumu par Rīgas vēsturiskā centra un tā aizsardzības zonas teritorijas plānojumu. Ministrija atļāva apstiprināt plānojuma galīgo redakciju, ja tiks ievērota Rīgas vēsturiskā centra saglabāšanas un attīstības padomes prasība turpināt centra plānošanu un ne ilgāk kā gada laikā izdarīt nepieciešamās korekcijas.

Dambis uzsvēra, ka izstrādātais plāns ir vērtējams kā "zināms kompromisa risinājums, kas orientēts uz kultūrvēsturiskā mantojuma saglabāšanu".

Tai pašā laikā VKPAI vadītājs joprojām pauž bažas par jauno būvniecību vietās, kur tā var apdraudēt kultūrvēsturiskā mantojuma kvalitāti. Kā piemēru Dambis minēja uzņēmēju vēlmi Pārdaugavā būvēt augstceltnes, kas varētu bojāt gan skatu uz Vecrīgu, gan skatu no atsevišķām vecpilsētas vēsturiskajām ēkām.

Kā sacīja Dambis, pēc Rīgas vēsturiskā centra saglabāšanas un attīstības plāna apstiprināšanas, ja arī arhitekti izturēsies atbildīgi, kļūdām nevajadzētu parādīties.

VKPAI vadītājs arī pauž atbalstu apbūvei Rīgas vēsturiskajā centrā vietās, kur iepriekš bijušas būves, kas, piemēram, kara laikā sagrautas. Tomēr jautājums esot, kādas šīs būves būs un kā tās iekļausies kopējā apbūvē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!