Foto: LETA
Nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un Brīvībai/LNNK" (VL-TB/LNNK) piektdien iesniegusi Centrālajā vēlēšanu komisijā (CVK) deputātu kandidātu sarakstus rudenī gaidāmajām 11.Saeimas vēlēšanām, piesakot 115 kandidātus unn savā programmā solot ieviest kriminālatbildību par okupācijas fakta noliegšanu un progresīvo ienākumu nodokli, atcelt uzturēšanās atļaujas ārvalstu investoriem un iestāties par tautas vēlētu prezidentu.

Apvienības programmā norādīts, ka tās mērķis ir "nodrošināt, lai latvieši Latvijā justos kā savas tautas mājās – latviskā un taisnīgā vidē, drošībā un labklājībā", piebilstot, ka "ikviens Latvijas iedzīvotājs, kurš atbalsta šo mērķi, ir mūsējais neatkarīgi no tautības".

Apvienība sola gādāt par bērnudārzu un skolu pakāpenisku pāreju uz mācībām latviešu valodā un ieviest skolās valstiskās apziņas un nacionālās pašapziņas audzināšanu. Tāpat VL-TB-LNNK sola nodrošināt iespējas Latgales reģionā visās skolās apgūt latgaliešu rakstu valodu un izmantot to saziņā ar valsts un pašvaldību iestādēm Latgalē. Apvienība atvēl arī tiesības mazākumtautībām savas tautas vēsturi un kultūru apgūt dzimtajā valodā.

VL-TB/LNNK uzskata, ka valsts bagātību atgūšanai un saglabāšanai Latvijas pilsoņiem pirmais solis ir atcelt uzturēšanās atļauju piešķiršanu par nekustamā īpašuma iegādi. Tāpat rosināts noteikt kriminālatbildību par Latvijas okupācijas fakta noliegšanu un okupācijas režīmu slavināšanu.

Nacionālā apvienība uzskata, ka ir jāievieš progresīvais iedzīvotāju ienākuma nodoklis ar augstu ienākumu slieksni paaugstinātajai likmei un augstāki nodokļi nekustamo īpašumu spekulantiem.

Tāpat par svarīgu uzdevumu apvienība uzskata esošās pensiju sistēmas nosargāšanu, nepieļaujot mazo un vidējo pensiju samazināšanu. Nākotnē VL-TB/LNNk vēlas panākt, ka pensiju apjoms atkarīgs ne tikai no paša, bet arī bērnu samaksātajiem nodokļiem.

Valsts drošības vairošanai VL-TB/LNNK uzskata par nepieciešamu tautas vēlētu prezidentu ar lielāku atbildību un pilnvarām. Tāpat apvienība sola atbalstu jaunsargu organizācijas attīstībai, zemessardzes stiprināšana un vairot studentu iespējas apgūt militāro apmācību.

Apvienība uzskata, ka jāmazina naudas vara un ārvalstu iespaids politikā, jānosaka iespējami zemi priekšvēlēšanu tēriņu griesti un jāsniedz "atbalsts vietējiem plašsaziņas līdzekļiem".

Tāpat, nacionālās apvienības ieskatā, ir jāievieš mūsdienīga, uz personības attīstību vērsta izglītības sistēma, kas "nodrošinātu Latvijas atgriešanos uz izaugsmes, panākumu un pašapziņas takas".
Valsts un Eiropas atbalsts mērķtiecīgi jāvirza ražošanas veicināšanai Latvijas reģionos un jāsniedz atbalsts zaļajai ekonomikai kā nozīmīgam virzienam Latvijas tautsaimniecības attīstībai, norāda VL-TB/LNNK, uzsverot, ka svarīgs uzdevums ir "izstrādāt zaļās ekonomikas likumu".

Kā īpaši izceļams uzdevums apvienības programmā norādīts demogrāfiskā stāvokļa uzlabošana. "Valsts vadītāju politiskai rīcībai jābūt saskaņā ar šo virsuzdevumu. Lai palielinātu latviešu skaitu savā valstī, ir jāizmanto visi paņēmieni - ekonomiskie līdzekļi, praktisko priekšrocību radīšana, kā arī sabiedrības vērtību sistēmas maiņa," uzsvērts programmā.

VL-TB/LNNK sarakstu līderi, kā jau partija informēja iepriekš, ir Saeimas deputāti Einārs Cilinskis Rīgā, Raivis Dzintars Vidzemē, Inese Laizāne Latgalē, Gaidis Bērziņš Kurzemē un Imants Parādnieks Zemgalē.

No nacionālās apvienības saraksta Rīgā kā otrais vēlēšanās kandidēs Saeimas sekretāra biedrs Dzintars Rasnačs, kā trešā – angļu un krievu valodas pasniedzēja Ludmila Sočņeva. Ceturtais sarakstā ir Latvijas Jūras akadēmijas lektors Konstantīns Pupurs, bet kā piektais – žurnālists un filozofs Ilmārs Latkovskis. Starp 33 VL-TB/LNNK kandidātiem Rīgā ir arī Rīgas domes deputāts, kustības "Demokrātiskie patrioti" pārstāvis Dāvis Stalts, teologs Guntis Kalme, Andra Grūtupa biroja advokāts Elvijs Vēbers, Rīgas domnieks Jānis Atis Krūmiņš, Vides aizsardzības kluba viceprezidente Lelde Stumbre, Daugavas Vanagu Centrālās Valdes pārstāvniecības Latvijā vadītāja Solvita Sekste un politikas vecmeistars Aleksandrs Kiršteins.

Nacionālās apvienības Vidzemes sarakstā ar otro numuru startēs Saeimas deputāys Jānis Dombrava, bet ar trešo – "Latvijas Avīzes" žurnāliste Ināra Mūrniece. Ceturtais numurs iedalīts Saulkrastu novada domes priekšsēdētājam Ervīnam Grāvītim, bet piektais – Valmieras domes deputātam Romānam Naudiņam. Kopumā VL-TB/LNNK Vidzemes sarakstā ir 30 kandidāti, tostarp arī Nacionālās aizsardzības akadēmijas profesors Kārlis Krēsliņš, portāla "Atlants.lv" vadītājs Gatis Sprūds, "darba meklētājs", dažādos ministru amatos savulaik pabijušais Normunds Broks, Valkas novada domes deputāts Aivars Sjademe, Strenču novada domes deputāts Jānis Ķirsis, Salaspils novada domes deputāte Zoja Rimša.

Latgalē VL-TB/LNNK pieteikusi 18 kandidātus, tostarp ar otro numuru saimniecības "Lielezeriņi" īpašnieku Donātu Valaini, ar trešo - Rēzeknes Augstskolas Inženieru fakultātes dekāni Ēriku Teirumnieku, ar ceturto – biznesa inkubatora "Ideju viesnīca" vadītāju Māri Igavenu, bet ar piekto – advokātu Jāno Bordānu. Latgalē startēs arī Madonas mākslas skolas direktore Marika Zeimule, Latvijas Lauksaimniecības universitātes Tehniskās fakultātes Lauksaimniecības institūta docents Aigars Laizāns, vairāki vietējie uzņēmēji, pedagogi un pasvaldību darbinieki.

Nacionālās apvienības Kurzemes saraksta otrais numurs ir SIA "Puķulauks" valdes loceklis Raivis Blumfelds, trešā - Saeimas deputātes Ineses Laizānes palīdze Guntra Riņķe, ceturtais – 7.Saeimas deputāts, politikas vecbiedrs Dzintars Kudums, bet piekatis – operdziedātājs Nauris Puntulis. Tāpat Kurzemē kandidē arī Saldus novada domes deputāts Uģis Feldmanis, Talsu ģimnāzijas direktors un Talsu novada pašvaldības deputāts Gundars Sebris un mūziķis Juris Pavītols. Kopumā VL-TB/LNNK Kurzemes sarakstā ir 16 deputāta kandidāti.

Zemgalē nacionālā apvienība pieteikusi 18 pretendentus uz Saeimas deputāta krēslu, un saraksta otrajā pozīcijā aiz Parādnieka ir sociolingviste Vineta Poriņa, trešajā - Rīgas Stradiņa universitātes lectors Jānis Tomels, ceturtajā – zinātnieks Mārtiņš Kālis, bet piektajā – zemnieku saimniecības "Mežacīruļi" vadītājs Juris Cīrulis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!