Vides ministrijas (VidM) nākamā gada budžeta projekts būtiski neatšķiras no šā gada budžeta, ja neņem vērā lielās Eiropas Savienības (ES) fondu iemaksas. Neskatoties uz taupības apstākļiem, aptuveni 100 000 latu arī nākamgad ministrija plāno izlietot dažādu konkursu atbalstīšanai. VM budžetā arī saglabātas 0,2 miljonu latu lielas kompensācijas par putnu un zvēru nodarīto kaitējumu.
VidM kopējie resursi šogad ir 109, 5 miljoni latu, savukārt nākamgad plānoti 174,1 miljona latu apmērā. Pieaugums lielākoties saistīts ar Eiropas Savienības projektu līdzfinansējumu, piemēram, ārvalstu finanšu palīdzība VidM uzņēmumos paredzēta 38,2 miljonu latu apmērā, ārvalstu finanšu palīdzība atmaksām valsts budžetam - 10,6 miljoni latu.

Centrālajam aparātam jeb nozares vadībai nākamgad VM budžetā paredzēti 3,4 miljoni lati. Nākamgad nozares vadības izdevumi nedaudz - par 179 712 latiem - pieauguši, salīdzinot ar šogad, kad šim mērķim tika paredzēti 3,3 miljoni latu. VM pieaugusi arī atlīdzībām paredzamā summa - šogad tām bija paredzēti 2,5 miljoni latu, savukārt nākamgad - 2,7 miljoni latu.

Vides aizsardzības fondam (VAF) ministrijas budžetā nākamgad paredzēti 9,3 miljoni latu, no tiem - 1,01 miljons latu atlīdzībām. Salīdzinoši šogad VAF bija atvēlēti 9,09 miljoni latu, tajā skaitā atlīdzībām - 996 tūkstoši latu.

Dažādiem vides aizsardzības projektiem nākamgad paredzēti 3,06 miljoni latu, kas ir nedaudz mazāk nekā šogad, kad šim mērķim bija atvēlēti 3,7 miljoni latu.

VM šogad un arī nākamā gada budžetā ir paredzējusi finansējumu konkursu "Sakoptākais Latvijas pagasts", "Sakoptākā Latvijas pilsēta", "Sējējs", "Labākais vides žurnālistikā", "Gada balva "Ābols"" un "Labākais iepakojums Latvijā" nodrošināšanai. Ja šogad šiem konkursiem tika paredzēts finansējums 102 000 latu apmērā, tad nākamgad tas par 700 latiem pieaug.

Tāpat VM šā gada un arī nākamā gada budžetā paredzēts finansējums migrējošo putnu un nemedījamo dzīvnieku radīto zaudējumu kompensācijai. Šogad šim mērķim bija paredzēti 298 000 latu, arī nākamgad šim mērķim iecerēts izlietot tikpat lielu finansējumu.

Rīgas Zooloģiskajam dārzam no VM līdzekļiem nākamgad plānots piešķirt 372 395 latus, kas ir tikpat, cik šogad. Savukārt Nacionālajam botāniskajam dārzam nedaudz samazināts līdzekļu apjoms. Šogad Nacionālajam botāniskajam dārzam, tika piešķirti 799 052 latu, savukārt nākamgad tam plānots piešķirt 723 239 latus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!