Veselības ministrija (VM) atteikusies no ieceres precīzāk definēt, kas ir pamatots neatliekamās medicīniskās palīdzības izsaukums.

Pēc tam kad pavasarī tika ieviesta samaksa par nepamatotu neatliekamās palīdzības izsaukumu un iedzīvotāji pauda neizpratni par jauno kārtību, VM speciālisti nolēma precīzāk definēt, kuros gadījumos neatliekamās palīdzības izsaukums ir pamatots, kuros - nepamatots.

Tomēr pagaidām VM no šīs ieceres ir atteikusies, jo detalizēts diagnožu uzskaitījums, kad "ātro" izsaukums ir pamatots, nebūs efektīvs un neviesīs iedzīvotājos lielāku skaidrību, aģentūrai LETA sacīja VM sabiedrisko attiecību speciāliste Zaiga Barvida.

Iespējams, precīzāku kārtību par pamatotu neatliekamās palīdzības izsaukumu varētu izstrādāt nākotnē, piemēram, ja Latvijas Neatliekamās medicīniskās palīdzības un katastrofu medicīnas asociācija iesniegtu vērā ņemamus priekšlikumus.

Tikmēr VM aicina iedzīvotājus nepieciešamības gadījumā nevilcināties un zvanīt neatliekamajai palīdzībai, jo dispečeri var izvērtēt pacienta sniegto informāciju un norādīt, vai neatliekamā medicīniskā palīdzība ir nepieciešama. Tāpat dispečeri var sniegt informāciju par citām ārstēšanās iespējām.

Jau ziņots, ka kopš aprīļa ir noteikta samaksa par nepamatotu neatliekamās palīdzības izsaukumu. Rīgā un Rīgas rajonā, kā arī citos Latvijas reģionos samaksa par nepamatotu izsaukumu noteikta sešu latu apmērā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!