Foto: Shutterstock

Veselības ministrijai (VM) ir bažas, ka Alūksnes slimnīcā cilvēki nepamatoti bieži tiek stacionēti.

Kā par veselības ministres Andas Čakšas vizīti Alūksnē informēja viņas biroja vadītāja Dace Preisa, ministrei ar Alūksnes pašvaldību bijusi konstruktīva saruna un abas puses vienojušās, ka slimnīca sagatavos skaidrojumu par problemātiku, kas identificēta gan Pasaules Bankas, gan ministrijas analizētajos datos.

Kā piemērs tiek minēts tas, ka Alūksnes slimnīcā ir ļoti zems observēto jeb novērošanā ievietoto pacientu skaits, toties ir augsti hospitalizācijas rādītāji, kas rada bažas, ka cilvēki nepamatoti bieži tiek ievietoti stacionārā. VM skaidro, ka pacientu ievietošana stacionārā gadījumā, ja tam nav pārliecinoša iemesla un veselības stāvoklis to neprasa, rada izdevumus gan pacientam, gan budžetam. Svarīgi ir piemērot pareizo aprūpi un ārstēšanu, kas ne vienmēr nozīmē ārstēšanos slimnīcā.

Čakša un Alūksnes domes pārstāvji pārrunāja arī starptautiskos ieteikumus, proti, kāda slimnīcas kapacitāte uzskatāma par efektīvu, lai varētu teikt, ka budžeta līdzekļi izmantoti adekvāti. Kā norāda VM, sarunu rezultātā visas puses guva apstiprinājumu, ka reformas tiek plānotas laikus, lēmumi netiks izdarīti sasteigti nevienā jomā, tāpēc visiem būs pietiekami ilgs laiks, lai iepazītos ar situāciju, mainītos vai pielāgotos, lai nevarētu pārmest neefektīvu līdzekļu izvietojumu.

Čakša arī novērtējusi Alūksnes slimnīcas speciālistu vēlmi strādāt, tāpēc panākta vienošanās, ka pārmaiņas tiks veiktas atbilstoši tam, "kādā situācijā esam". "Mēs sakām, ka esam reformu priekšvakarā, bet patiesībā esam krīzē. Tāpēc rīkosimies, koncentrējoties uz svarīgāko, tā, lai pacienta ērtības un budžeta iespējas būtu izbalansētas," sacīja Čakša.

Vēstīts par Alūksnes slimnīcas satraukumu saistībā ar Veselības ministrijas (VM) plānotajām reformām slimnīcu tīklā, kas varētu samazināt Alūksnes slimnīcas līmeni un sniegto pakalpojumu apjomu.

VM plānos ir slimnīcas Latvijā iedalīt piecos līmeņos atkarībā no speciālistu skaita, sniegtajiem pakalpojumiem, aprīkojuma un citiem kritērijiem. Katrā nākamajā līmenī ir iekļauti iepriekšējā līmeņa elementi.

Kā ziņots, VM sola, ka jebkura veida reformas slimnīcu tīklā Latvijā spēkā varētu stāties, ātrākais, 2019. gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!