Veselības ministrija (VM) ir iesniegusi blakus sūdzību par Administratīvās rajona tiesas lēmumu likt Valsts obligātās veselības apdrošināšanas aģentūrai (VOAVA) kompensēt 100% apmērā izdevumus par leikēmijas slimniecei dzīvībai svarīgo zāļu "Sprycel" iegādi.
VM pārstāvis Oskars Šneiders norādīja, ka blakus sūdzība iesniegta, jo VM pārstāvji šo spriedumu neatzīst. VM uzskata, ka šīs zāles valstij nav jākompensē.

Šneiders tomēr atzina, ka iesniegtā blakus sūdzība neietekmēs to, ka leikēmijas slimniece Irina Salova var iegādāties medikamentus, kurus VOAVA saskaņā ar tiesas spriedumu kompensēs 100% apmērā.

Leikēmijas slimniecei Salovai VOAVA kompensēs 100% izdevumus par viņas dzīvībai vitāli svarīgo zāļu "Sprycel" iegādi, aģentūru LETA informēja VOAVA Sabiedrisko attiecību departamenta vadītājs Toms Noviks.

Medikamentus sieviete var iegādāties jau patlaban.

Viņš norādīja, ka VOAVA Salovai ir nosūtījusi jau vēstuli, kurā sieviete informēta, kādā veidā un kurā aptiekā viņa var iegādāties zāles.

Noviks uzsvēra, ka VOAVA ir izpildījusi Administratīvās rajona tiesas lēmumu.

Tiesa pēc Salovas lūguma uzdeva VOAVA 100% apmērā kompensēt izdevumus par sievietes dzīvībai vitāli svarīgo zāļu "Sprycel" iegādi.

VOAVA uzdots lēmumā noteikt nepieciešamo iepakojumu skaitu atlikušajam ārstēšanas kursam līdz 2008.gada 16.jūlijam, informēja tiesas priekšsēdētājas palīdze Evita Elliņa. Pēc viņas teiktā, tiesa pilnībā apmierinājusi Salovas pieteikumu par pagaidu noregulējuma noteikšanu viņas prasībā pret VM.

Salova tiesā iesniegtajā prasībā apstrīdēja VM lēmumu kompensēt medikamenta iegādi valdības noteikumos paredzētājā maksimālajā apmērā, kas ir apmēram 28% no prasītās summas.

Leikēmijas slimnieku atbalsta biedrībā iepriekš informēja, ka viena Salovai nepieciešamo zāļu iepakojuma cena ir aptuveni 3500 latu. Valsts kompensē tikai aptuveni 770 latus no nepieciešamās summas.

VM Salovas lūgumu neatzīst.

2007.gada nogalē, iesniedzot prasību tiesā, Salova sākusi "paraugprāvu", lai cīnītos par Satversmē garantētajām tiesībām uz dzīvību. Tiesa vēl nav noteikusi datumu, kad lieta tiks skatīta pēc būtības.

Ar akūtu limfoleikozi Salova slimo no 2006.gada janvāra. Viņa uzskata, ka šobrīd vairs nav citu alternatīvu ārstēšanās iespēju un viņai nepieciešamais medikaments ir pierādījis savu efektivitāti. Par saviem līdzekļiem viņa zāles nevar atļauties iegādāties, jo tās izmaksā vairākus tūkstošus latu mēnesī.

Salova lūgusi tiesu uzlikt par pienākumu Veselības obligātās apdrošināšanas valsts aģentūrai pilnā apmērā kompensēt medikamenta iegādi.

Salova tiesā pagājušā gada nogalē iesniegusi divus pieteikumus. Vienā pieteikumā apstrīdēts atteikums pilnībā kompensēt "Sprycel" iegādi, bet otrs pieteikums iesniegts, jo stipri aizkavējusies izdevumu atmaksa par ķīmijterapijas kursu, kas ir valsts apmaksāta medicīniskā procedūra. Šajā pieteikumā Salova lūdz noteikt termiņu apmaksai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!