Foto: eVide
Veselības ministrija iecerējusi jau oktobrī izveidot Nacionālo veselības dienestu, apvienojot Veselības ekonomikas centru un Veselības norēķinu centru, paredz ceturtdien Valsts sekretāru sanāksmē izsludinātais projekts, informēja Veselības ministrija (VM).

Projekts paredz, ka jaunais dienests sāks darbu 1.oktobri. Centrus VM vēlas apvienot, lai novērstu veselības aprūpes pakalpojumu tarifu veidošanas, pakalpojumu plānošanas un apmaksas funkciju dublēšanos.

Plānots, ka abu centru reorganizācijā samazināsies līdzvērtīgu amata vietu skaits, tomēr kopējo amata vietu skaitu ir nepieciešams saglabāt, lai jaunizveidotajā Nacionālajā veselības dienestā, kā to paredz Pacientu tiesību likums, ar 2012.gada 1.janvāri varētu nodrošināt arī Ārstniecības riska fonda darbību.

Fondu veidos ārstniecības iestāžu maksājumi, un no šī fonda pacientiem būs tiesības saņemt atlīdzību par dzīvībai vai veselībai nodarīto kaitējumu, kā arī par morālo kaitējumu ārstniecības laikā.

Pēc reorganizācijām no 2009.gada veselības nozares administrācijā strādājošo skaits samazināts par 55% un tas ļāva ietaupīt vairāk nekā 16 miljonu latu.

Jau ziņots, ka Veselības ekonomikas centra direktori Daigu Behmani jūlijā veselības ministrs atstādināja no amata, jo nebija apmierināts ar viņas vadītās darba grupas priekšlikumiem efektīvākajai budžeta līdzekļu izmantošanai kompensējamajiem medikamentiem.

Budžeta līdzekļi kvalitatīvai veselības aprūpes nodrošināšanai ir nepietiekami, tajā skaitā arī līdzekļi kompensējamiem medikamentiem būtu jāpalielina vismaz par 20% jeb 15 miljoniem latu. Tomēr sabiedrībai un attiecīgi arī ministram, kā nozares vadītājam, jābūt pilnīgai pārliecībai, ka papildus līdzekļu piešķiršanas gadījumā vislielākais ieguvējs būs tieši pacients, iepriekš skaidroja ministrija. Tomēr darba grupas priekšlikumi ministrijā iesniegtajā ziņojumā neradīja ministram Jurim Bārzdiņam (ZZS) pārliecību par vēlmi pēc būtības risināt šo problēmu, lai nepalielinātos pacientu līdzmaksājuma daļa par zālēm.

Behmane uzskata, ka atstādināta nepamatoti un tāpēc taisnību viņa meklēs tiesā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!