Foto: LETA
Ar Iekšlietu ministrijas (IeM) rīkojumu Valsts policijā (VP) ir atjaunota kandidātu pieņemšana dienestā, portālu "Delfi" informēja policijas pārstāve Beāte Labinska.

2009.gada novembrī IeM izdeva rīkojumu, kas noteica, ka darbā policijā cilvēkus var pieņemt vien tad, ja konkrētā policijas vakantā amata nekomplektēšana rada būtisku apdraudējumu funkciju izpildei un vietu nav iespējams nokomplektēt, pārceļot šajā amatā citu darbinieku. Darbā cilvēkus varēja pieņemt vien tad, ja tam piekrita ministrija. Nu rīkojums ir atcelts un tagad VP šefs var pats lemt par jaunu darbinieki pieņemšanu.

"Ir vērojama pozitīva tendence attiecībā uz interesi par dienestu Valsts policijā. Piemēram, ar 27.jūniju dienestā tiks pieņemti 30 kandidāti, kas uzsāks sākotnējo profesionālās apmācības kursu Valsts policijas koledžā, pēc kura pabeigšanas tiks iecelti amatos dažādās Valsts policijas struktūrvienībās. Tas ir pozitīvi vērtējams fakts, ka ir cilvēki, kas vēlas saistīt savu dzīvi ar dienestu Valsts policijā," norāda Valsts policijas priekšnieks Artis Velšs.

Labinska informē, ka izmaiņas kārtībā, kādā organizē policistu profesionālo apmācību, paredz - pirms nebūs izietas apmācības, policistiem strādāt ar cilvēkiem un pildīt tiešos pienākumus neļaus. Grozījumi paredz, ka kandidātu ar augstāko izglītību, kuru pieņem dienestā un kurš nav ieguvis profesionālo izglītību Valsts policijas koledžā vai Latvijas Policijas akadēmijā, ieceļ kadeta amatā policijas koledžā profesionālās apmācības kursa apguvei. Šajā gadījumā tiek noteikts pārbaudes laiks – seši mēneši. Mācības ilgst trīs mēnešus, kuru laikā pieņemtais cilvēks nepilda tiešos pienākumus. Tikai pēc pabeigšanas kadets tiek iecelts attiecīgā amatā policijā.

Attiecībā uz kandidātiem bez augstākās izglītības prasības nav mainījušās – pieņemot dienestā, tie joprojām tiek iecelti kadetu amatā un iziet deviņu mēnešu apmācību.

Izstrādāti arī stingrāki noteikumi patruļvienības "Alfa" policistiem, kas nosaka striktas prasības konkrētu amatu kandidātiem attiecībā uz izglītību, profesionālo pieredzi, raksturojumu no iepriekšējās dienesta vietas, fizisko sagatavotību. Ja amata kandidāts atbilst noteiktajiem kritērijiem un ir izpildījis visas paredzētās prasības, tad viņam tiek noteikts pārbaudes laiks nepieciešamo iemaņu apgūšanai un pēc pārbaudes laika beigām tiek lemts jautājums par turpmāko dienestu.

Portāls "Delfi" jau vēstīja, ka pēc janvārī notikušās apšaudes Jēkabpilī, kurā no policijas rokas krita likumsargs, policijā sākās nopietna kadru tīrīšanas un jaunu noteikumu izstrāde. Toreiz izrādījās, ka laupīšanu veikušie ir četri policisti un viena privātpersona - divi no "Alfas", bet divi savulaik strādājuši Tukuma policijā.

Savukārt vēl 2009.gadā saistībā ar štatu samazināšanu policijā IeM nolēma, ka jaunus darbiniekus var pieņemt vien nepieciešamības gadījumā un tikai ar ministrijas atļauju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!