Foto: LETA

No 21. oktobra līdz 26. oktobrim Latvijā norisinās kompleksās valsts līmeņa civilās aizsardzības mācības "Stormex 2016", portālu "Delfi" informēja VUGD.

Mācības tiks izspēlēti dažādi apdraudējuma scenāriji, lai pārbaudītu valsts un pašvaldību institūciju, operatīvo dienestu un citu iesaistīto organizāciju gatavību, savstarpējo sadarbību un reaģēšanas spējas katastrofu gadījumos.

Mācību scenārijs paredz, ka Latviju skar postošs orkāns – vēja spēks brāzmās sasniedz 42-48 metrus sekundē un visā valstī nodarīti infrastruktūras bojājumi, elektroenerģijas piegādes pārtraukumi, traucēta pakalpojumu pieejamība iedzīvotājiem.

Mācībās vairāk nekā 50 valsts iestādes, pašvaldības un citas institūcijas izspēlēs 15 dažādas praktiskās un teorētiskās epizodes.

Mācības sākušās piektdien pulksten 13 ar desmit pašvaldību civilās aizsardzības komisiju sasaukšanu, kurās ir pārstāvētas Liepājas Jelgavas, Jēkabpils, Valmieras, Rēzeknes, Rīgas pašvaldības, kā arī Jelgavas, Ozolnieku, Krustpils, Salas, Viesītes, Aizputes, Rucavas, Nīcas, Pāvilostas, Durbes, Vaiņodes, Priekules, Grobiņas, Burtnieku, Kocēnu, Beverīnas, Rūjienas, Mazsalacas, Naukšēnu, Bauskas, Dobeles, Tērvetes un Auces novadi.

Mācībās piedalās arī Valsts enerģētiskās krīzes centra un Krīzes vadības padomes pārstāvji.

Iesaistītie spriedīs un lems par dabas katastrofas radīto seku likvidāciju un iespējamo starptautiskās palīdzības pieprasīšanu.

Tāpat mācību scenārijs paredz, ka Ventspilī tiks risināti tehnoloģiskās darbības traucējumi uzņēmumā, bet Ogrē – dzelzceļa sastāva negadījums ar ķīmiskās vielas noplūdi un tā radīto piesārņojumu.

AS "Augstsprieguma tīkls", AS "Sadales tīkls" un AS "Latvenergo" risinās ārkārtas situāciju saistībā ar elektroenerģijas pakalpojumu pārtraukumiem. Savukārt Liepājā ārstniecības iestāde aktivizēs Katastrofu medicīnas plānu, bet operatīvie dienesti teorētiski pārbaudīs iespējamo rīcības scenāriju ar ārkārtas numuru 112 un 113 pakalpojumu īslaicīgu pārtraukumu.

Praktiskās mācību epizodes norisināsies:

- No 23. oktobra pulksten 16 līdz 24. oktobra pulksten 14 Jaunjelgavas apkārtnē. Tur operatīvie dienesti meklēs un sniegs palīdzību mežā pazudušiem cilvēkiem. Personu lomās iejutīsies Latvijas skautu un gaidu organizācijas pārstāvji. Cilvēku meklēšanas un glābšanas darbos piedalīsies vairāk kā 160 Valsts policijas, Valsts robežsardzes koledžas un VUGD pārstāvji, kurus atbalstīs Jaunjelgavas pašvaldība un vietējais Zemessardzes 55. kājnieku bataljons. Cilvēku meklēšanā tiks izmantots Valsts robežsardzes gaisa kuģis un kinologi;

- 24. oktobrī no pulksten 8 līdz 13 norisināsies meklēšanas un glābšanas darbi uz ūdens. No Skultes ostas jūrā dosies zvejas kuģis, uz kura tiks izspēlēts nelaimes gadījums. Zvejas kuģa meklēšanu Rīgas jūras līča teritorijā koordinēs Jūras spēku flotiles Krasta apsardzes dienesta Jūras meklēšanas un glābšanas koordinācijas centrs, vienlaicīgi Jūras spēku flotiles patruļkuģis, krasta apsardzes kuģis, Gaisa spēku aviācijas bāzes helikopters un robežsardzes kuģošanas līdzeklis veiks meklēšanas un glābšanas darbus, savukārt no zvejas kuģa nolaisto laivu ar cilvēkiem, kuri dosies pēc palīdzības, krasta zonā glābs ugunsdzēsēji glābēji. Šajā mācību epizodē cietušo personu lomās iejutīsies robežsardzes pārstāvji, savukārt Saulkrastu novada dome mācībās piedalīsies, nodrošinot helikoptera nosēšanas laukuma izveidi un norobežošanu;

- 25. oktobrī no pulksten 9 līdz 12 Daugavpilī norisināsies epizode, kurā transportlīdzekļu avārijas rezultātā notiek bīstamas ķīmiskas vielas noplūde Šuņicas upē. Noplūdes likvidācijā iesaistīsies VUGD, Valsts Vides dienesta, Neatliekamās medicīniskās palīdzības, Valsts policijas, Daugavpils Zemessardzes 34. artilērijas bataljona un Daugavpils pašvaldības pārstāvji. Piesārņojumu upē klātesošie imitēs ar dūmu sveču un pārtikas popkorna palīdzību;

- 25. oktobrī no pulksten 11 līdz 17 Hipokrātu ielā, Rīgā, evakuēs Rīgas sociālā aprūpes centra "Gaiļezers" iemītniekus. Mācību scenārijs paredz, ka gāzes eksplozijas rezultātā daļēji sabrūk četrstāvu dzīvojamā māja, kurā atrodas ap 100 cilvēkiem. Iemītnieku evakuāciju veiks aprūpes centra personāls sadarbībā ar Rīgas pašvaldības institūcijām, bet ugunsdzēsēji glābēji veiks cilvēku meklēšanas un glābšanas darbus ēkas sagruvušajā daļā. Lai imitētu notikušo, tiks radīti dūmi un iestudēti cilvēku saucieni un kliedzieni.

VUGD norāda, ka operatīvie dienesti uz praktisko mācību norises vietām dosies kā uz reālu izsaukumu un aicina iedzīvotājus izturēties ar sapratni pret operatīvā transporta pārvietošanās radītajiem apgrūtinājumiem un iespējamiem īslaicīgiem satiksmes ierobežojumiem kādā no mācību epizožu norises vietām.

Tāpat dienests skaidro, ka iedzīvotājiem nav pamata satraukumam, jo mācībās netiks apdraudēta cilvēku veselība vai dzīvība, kā arī radīts piesārņojums apkārtējai videi.

Savukārt saistībā ar mācībās izspēlēto scenāriju par postoša orkāna radītajām sekām no 27. oktobra līdz 30. oktobrim Rīgas reģiona, Jūrmalas un Ogres pašvaldību teritorijās norisināsies starptautiskās civilās aizsardzības mācības "LatMODEX 2016". Tajās katastrofas radīto seku likvidēšanā iesaistīsies starptautiskās civilās aizsardzības komandas un eksperti, kuri īstenos plūdu apdraudējuma situācijām pietuvinātus uzdevumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!