Pēc pretrunīgi izskanējušās informācijas par it kā par kāpas norakšanu un tranšeju rakšanu Baltijas jūras krasta kāpu aizsargjoslā Papē Valsts Vides dienests (VVD) atkārtoti apsekoja zemes īpašumu un konstatēja, ka tur netiek veiktas nekādas darbības.
Pēc telefoniskas sūdzības saņemšanas par to, ka zemes īpašumā "Alsti" ar buldozeru tiek nostumta kāpa un raktas tranšejas siltumsūkņa izbūvei, 19.septembrī VVD speciālisti apsekoja minēto vietu un konstatēja, ka uz zemes, kas atrodas aptuveni 150-160 metri no pirmā dabiskā apauguma jūrmalā, notikuši sekojoši darbi – sašķīvota atmata, izrauti un nocirsti krūmi, aizstumtas izrauto krūmu bedres.

Darbība pārbaudes laikā nenotika, pārbaudē piedalījās zemes īpašnieka SIA "G.K.Koks" pārstāvis, kā arī darbu veicējs, kurš paskaidrojumos norādīja, ka zeme tiek sagatavota lauksaimniecības vajadzībām.

Saskaņā ar Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijas mājas lapā ievietoto informāciju, Rucavas pagastam ir izstrādāts teritorijas plānojums, tomēr tas nav juridiski saistošs, jo pilnībā nav ievērota normatīvajos aktos noteiktā teritorijas plāna izstrādes procedūra, tas nav izdots kā pašvaldības saistošie noteikumi. Turklāt, Rucavas pagastā nav likuma kārtībā apstiprinātas ciemu robežas.

Līdz ar to, atbilstoši Aizsargjoslu likumam, krasta kāpu aizsargjoslas platums Rucavas pagastā ir 300 metri. Atbilstoši zemes robežu plānam, minētā teritorija ir lauksaimniecības zeme, kurā kā zemes lietošanas mērķis norādīta lauksaimnieciskā darbība.

Šāda veida darbības Aizsargjoslu likums neaizliedz. Tomēr Vides ministrija norāda, ka jauna būvniecība krasta kāpu aizsargjoslā minētajā teritorijā atbilstoši likumam praktiski ir neiespējama.

VVD norāda, ka speciālistu rīcībā nav informācijas par to, kāda rīcība, iespējams, no zemes īpašnieku puses būtu sekojusi, ja sabiedrība nebūtu pievērsusi valsts iestāžu uzmanību, taču pašlaik nav pamata vērst sankcijas pret zemes īpašniekiem par uzsākto lauksaimniecisko darbību. Vides institūcijas sekos darbībai šajā teritorijā un arī turpmāk cer uz sabiedrības un sabiedrisko organizāciju atbalstu kāpu zonas un citu aizsargājamo teritoriju saglabāšanā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!