Foto: Reuters/Scanpix
Latvijā ar alkohola lietošanu saistītu nāves gadījumu īpatsvars vīriešu vidū ir lielākais Eiropas Savienībā (ES), liecina otrdien publiskotais ANO Pasaules Veselības organizācijas (WHO) pētījums, kas aptver visas 27 ES valstis, kā arī Islandi, Šveici un Norvēģiju.

Saskaņā ar tā datiem mūsu valstī aptuveni 28% visu nāves gadījumu 15 līdz 64 gadus vecu vīriešu vidū ir saistīti ar alkohola lietošanu. Igaunija ir otrajā vietā – šajā Baltijas valstī ar alkohola lietošanu ir saistīti nedaudz mazāk kā 28% nāves gadījumu minētajā vecuma grupā, bet Lietuva ir trešajā vietā – tur ar alkohola lietošanu saistīto nāves gadījumu īpatsvars sasniedz aptuveni 27%.

ES vidēji alkohola lietošana izraisa 13,9% no visiem nāves gadījumiem vīriešu vidū.

Viszemākie rādītāji Kiprā, Maltā un Islandē – šajās valstīs ar alkoholu saistītu nāves gadījumu īpatsvars vīriešu vidū ir aptuveni 2%, 3% un 4%.

Pētījums liecina, ka visās ES ietilpstošajās pēcpadomju valstīs Centrālajā un Austrumeiropā, izņemot Bulgāriju, ar alkohola lietošanu saistīto nāves gadījumu īpatsvars vīriešu vidū ir krietni augstāks nekā vecajās bloka zemēs. Izvērtējot alkohola lietošanas tendenču atšķirības ES valstīs, pētnieki arī secinājuši, ka Latvijā un citās pēcpadomju valstīs vairāk nekā Rietumzemēs cilvēki ik pa laikam dzer ilgāku laika periodu no vietas jeb plosto.

Sieviešu vidū ar alkoholu saistītu nāves gadījumu īpatsvars Latvijā ir trešais augstākais, veidojot aptuveni 11% no visiem nāves gadījumiem sieviešu vidū. Vēl sliktāka situācija nekā mūsu valstī ir Igaunijā, kur šis rādītājs ir teju 12%, un Rumānijā, kur sieviešu vidū ar alkohola lietošanu saistītu nāves gadījumu īpatsvars pārsniedz 14%.

Vismazākā sieviešu mirstība saistībā ar alkohola lietošanu ir Maltā, Kiprā un Islandē – nedaudz vairāk kā 2% sieviešu nāves gadījumu ir vainojams alkohols.

ES visbiežākais mirstības cēlonis saistībā ar alkohola lietošanu vīriešu vidū ir aknu ciroze (26% no nāves gadījumiem, kas saistīti ar alkohola lietošanu), netīši ievainojumi (23%), vēzis (16%) un tīši ievainojumi (15%). Savukārt sieviešu vidū vairāk nekā divas trešdaļas ar alkoholu saistīto nāves gadījumu rada aknu ciroze (37%), vēzis (31%; un 21% no visiem vēža gadījumiem – krūts vēzis) un sirds un asinsvadu slimības (11%).

Pētījumā arī uzsvērts, ka tā aptvertajās valstīs alkohola patēriņš starp iedzīvotājiem, kas ir vecāki par 15 gadiem, ir 12,5 litri tīrā alkohola gadā, kas vairāk nekā divas reizes pārsniedz vidējo alkohola patēriņa līmeni pasaulē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!