Foto: F64
"Vienotības" Saeimas frakcijas vadītājs Dzintars Zaķis, kuru par savu iespējamo pēcteci nosaukusi no iekšlietu ministres amata jūnija sakumā aizejošā Linda Mūrniece (V), oficiāli atturas komentēt savu kandidatūru, sakot, ka ne frakcijā, ne "Vienotības" valdē potenciālie ministri vēl nav vērtēti.

"Šobrīd mēs nedomājam par konkrētām personālijām, bet gan par to, kā atrast iespējamo labāko kandidātu iekšlietu ministra amatam," portālam "Delfi" sacīja Zaķis. Viņš gan neslēpj, ka iekšlietu nozare nav no viņam pazīstamākajām, jo vairākus gadus deputāts ir strādājis tautsaimniecības jomā – savulaik bijis gan Saeimas Tautsaimniecības, vides, agrārās un reģionālās politikas komisijas priekšsēdētājs, gan Ekonomikas ministrijas (EM) parlamentārais sekretārs.

Zaķis pirmdien atgriezās no atvaļinājuma, kura laikā nekomentēja Mūrnieces publiskus paziņojumus par plāniem premjeram Valdim Dombrovskim (V) kā savus pēctečus ieteikt Zaķi un Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas priekšsēdētāju Ainaru Latkovski (V), kurš jau paguva pateikt savu "nē" kandidēšanai.

Neoficiāli portālam "Delfi" zināms, ka premjeram padomā jau bijuši arī citi, Mūrnieces nenosaukti kandidāti ministra amatam, taču starp tiem neesot publiski izskanējušā EM parlamentārā sekretāra Klāva Olšteina (V) vārda.

Premjers pirmdien pēcpusdienā žurnālistiem uzsvēra, ka šobrīd iespējamie iekšlietu ministra amata kandidāti tiek apsvērti, un izvēle varētu notikt tuvāko nedēļu laikā. Dombrovskis atzina, ka Zaķis ir ļoti pieredzējis "Vienotības" politiķis un būtu vērtējams kā nopietns kandidāts, tomēr viņš pats esot atzinis, ka spēcīgāks ir tautsaimniecībā.

Mūrniece iepriekš publiski noraidījusi iespēju, ka Olšteins, kurš uzskatāms par "Vienotībā" un "Jaunajā laikā" ietekmīgā Edgara Jaunupa politisko domubiedru, varētu kļūt par ministru, jo "šī joma prasa gan profesionālo, gan cilvēcisko pieredzi". Tomēr Jaunups laikrakstam "Diena" iepriekš sacīja, ka 1983.gadā dzimušais Olšteins varētu pretendēt uz amatu valdībā, jo, kad Iekšlietu ministriju sācis vadīt Mareks Segliņš (TP), viņš bijis tikpat jauns. "Jaunu cilvēku ienākšana politikā ir veiksme, bet mēs neesam lēmuši par kandidātiem," sacīja Jaunups.

Jau vēstīts, ka Mūrnieces partijas biedre, "Vienotības" valdes priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa pēc ministres teiktā uzsvēra, ka nevienu no šīm kandidatūrām koalīcija neapspriež. Savukārt Mūrniece vēlāk pieļāvuma formā sacīja, ka viņas pēctecis varētu būt arī kāds nozares profesionālis, piemēram, bijušais Valsts policijas priekšnieks Valdis Voins vai Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta bijušais vadītājs Ainars Pencis.

21.februārī Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (V) pieņēma Mūrnieces demisiju, tomēr tika panākta vienošanās, ka Mūrniece vēl paliks amatā vairākus mēnešus - līdz 6.jūnijam, lai pabeigtu iesāktos darbus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!