Foto: F64
"Mēs turamies pie principa - demotivēts darbinieks nav labs darbinieks, " ceturtdien, skaidrojot grozījumus likumā par valsts un pašvaldību kapitālsabiedrībām, kas paredz atļaut darbiniekus motivējošus pasākumus ar peļņu strādājošiem valsts un pašvaldību uzņēmumiem, norādīja partijas "Jaunais laiks" (JL) Saeimas frakcijas vadītājs Dzintars Zaķis.

"Mana pārliecība, ka nākamgad ekonomika sāks augt. Lielie uzņēmumi ir ekonomikas pamatu pamats(..) un veikt darbinieku stimulēšanu ir absolūti loģiski," pauda Zaķis, norādot, ka Saeima mēģinājusi radīt sistēmu, kādā to varēs nodrošināt. Pēc viņa teiktā, likumprojekts gan uz galīgo lasījumu tikšot precizēts, nosakot maksimālo prēmiju apmēru.

Prēmiju apmēru ierobežojumus likumprojektā iekļaut rosināja arī deputāte Anna Seile (PS), savukārt deputāte Ilma Čepāne (PS) un Visvaldis Lācis informēja, ka neatbalstīs piedāvātos likuma grozījumus, norādot uz politizētajām uzņēmumu valdēm.

Saeimas deputāti ar 64 balsīm par, 15 pret, bet sešiem atturoties likumprojektu pieņēma pirmajā lasījumā un atzina par steidzamu. Galīgais lasījums plānots nākamnedēļ.

Portāls "Delfi" jau vēstīja, ka sagatavotie likuma grozījumi ļaus arī krīzes periodā – 2010. un 2011.gadā valsts un pašvaldību uzņēmumos, kas strādā ar peļņu un nesaņem valsts dotācijas, darbiniekiem izmaksāt prēmijas, piemaksas un dažādas kompensācijas. Tiesa, kārtība, kādā tas notiks, būs jaizstrādā Ministru kabinetam.

Jau ziņots, ka Saeima 1.decembrī atbalstīja vienoto valsts un pašvaldību darbinieku atalgojuma sistēmu, kurā augstākais atalgojums 1908 latu apmērā paredzēts premjeram un kura attieksies uz ministrijām, to padotības iestādēm, kā arī atsevišķu valsts algoto profesiju pārstāvjiem. Saskaņā ar to valsts un pašvaldību kapitālsabiedrību vadībai atalgojums vienotajai atalgojuma sistēmai tiks pielīdzināts pēc būtības, bet to regulēs atsevišķos likumos vai noteikumos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!