Rīgas domes Izglītības, jaunatnes lietu un sporta komitejas priekšsēdētājs Juris Zaķis (LPP) lūdz Izglītības, jaunatnes un sporta departamentam sniegt paskaidrojumu par izdoto rīkojumu, ka ar 2008./2009.mācību gadu 27 pirmsskolas izglītības iestādēs tiks uzņemti bērni no trīs gadu vecuma un vairs netiks veidotas jaukta vecuma grupas.
Par to informēja Rīgas pašvaldībā.

Departamenta Izglītības pārvalde pagājušā gada 18.decembrī izdeva rīkojumu "Par grupu komplektēšanas kārtību pirmsskolas izglītības iestādēs".

Zaķa pieprasījis informēt Rīgas domes Izglītības, jaunatnes lietu un sporta komiteju par šī rīkojuma izdošanas apstākļiem, šāda rīkojuma nepieciešamību, pieprasījis sniegt pārskatu, kā šis rīkojums varētu samazināt pieprasījumu pēc vietām pirmsskolas izglītības iestādēs, norādot, kādā veidā tiks atrisinātas problēmas.

Plānots, ka departamenta paskaidrojums tiks izskatīts 13.martā Izglītības, jaunatnes lietu un sporta komitejas sēdē.

Rīgas domes steiga bērnudārzu rindu īsināšanā sagādās neērtības vairākām ģimenēm, trešdien raksta laikraksts "Neatkarīgā".

Rīgas domes Izglītības, jaunatnes un sporta departamenta Izglītības pārvaldes Pirmsskolu nodaļas galvenā speciāliste Gundega Puķīte gan uzsvēra, ka tikai četriem bērnudārziem šīs izmaiņas būs būtiskas - 79., 112., 126. un 148.Rīgas pirmsskolas izglītības iestādē. Situāciju pasliktina fakts, ka visi šie bērnudārzi atrodas Vidzemes priekšpilsētā. Pārējos sarakstā minētajos dārziņos garo rindu un audzinātāju trūkuma dēļ grupiņas pusotru gadu veciem bērniem netika atvērtas arī iepriekš.

Izglītības pārvaldes Pirmsskolas nodaļas vadītāja Iveta Nagla uzsvēra, ka bērnudārzi nereti saņem pārmetumus no skolām un vecākiem, ka bērni nav pietiekami sagatavoti skolai. "Pagājušā gada pavasarī mēs veicām aptauju, kurā pārbaudījām bērnu zināšanas. Statistikas dati pierāda, ka bērni jaukta vecuma grupās ir vājāk sagatavoti skolai nekā tīri sava vecuma grupas bērni," skaidro Nagla. Šādas atšķirības pastāv tādēļ, ka dažādu vecumu grupās dienas režīmiem ir jābūt atšķirīgiem, taču mācību plānā apvienot divgadīgo un četrgadīgo bērnu vajadzības nav iespējams.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!