Foto: LETA
Latvijas Zaļā partija (LZP) savu galīgo lēmumu par rīcību Valsts prezidenta vēlēšanās pieņems valdes sēdē uzreiz pēc kandidātu izvirzīšanas termiņa beigām 24.maijā, pēc partijas pārstāvju tikšanās ar tagadējo Valsts prezidentu un šī amata kandidātu Valdi Zatleru žurnālistiem sacīja partiju pārstāvošie Saeimas deputāti.

Gan Ingmārs Līdaka, gan Kārlis Seržants atzina, ka saruna ar prezidentu viņu viedokli par Zatleru "nepasliktināja", tomēr partijas gala lēmums vēl nav pieņemts, lai gan, kā norādīja Līdaka, "priekš sevis katrs šo lēmumu jau ir pieņēmis".

Deputāte Iveta Grigule, kura iepriekš viskategoriskāk izteikusies pret Zatlera pārvēlēšanu, pēc tikšanās portālam "Delfi" atzina, ka korektāk būs sagaidīt LZP valdes lēmumu nākamajā nedēļā, lai nesanāk nekorekti paust atbalstu kādam kandidātam, pirms beidzies termiņš to izvirzīšanai.

Grigule atzina, ka "mazā formāta tikšanās" Zatleram padodoties daudz labāk nekā oficiālas sanāksmes - tajās viņš uzvedoties "cilvēciskāk". Deputāte arī atzina, kas sarunas laikā uzdoti "ļoti asi un nepatīkami jautājumi", kas atklāti arī izrunāti.

Griguli esot pārsteigusi Zatlera atbilde uz LZP aicinājumu aktīvāk lobēt Latvijas intereses starptautiskajā arēnā - prezidents sacījis, ka lapbrāt to darītu, ja zinātu, kas jālobē. Deputāte pauda izbrīnu, kāpēc iknedēļas tikšanās ar premjeru Valdi Dombrovski (V) laikā abas augstās amatpersonas par šiem jautājumiem nerunā, ja jau prezidents par tiem neesot informēts.

LZP pārstāvji esot gandarīti, ka Zatlers sarunā paudis šaubas par iespēju īstenot Visaginas atomelektrostacijas (AES) projektu. Pats Zatlers žurnālistiem vēlāk skaidroja, ka vairākus gadus projekta virzībā nekas nenotiek un tas esot atkarīgs no Lietuvas lēmuma, jo AES paredzēta šajā valstī. Prezidents arī atzina, ka pēc Fukušimas AES avārijas Japānā ne tikai Latvijā, bet arī visā pasaulē šobrīd tiek aktualizēts jautājums par atomenerģijas drošību.

Prezidents ar LZP pārstāvjiem pārrunājis "zaļā" dzīvesveida ideju popularizēšanu Latvijā. Viņš pats esot "zaļi domājošs" cilvēks un esot gatavs kļūt par šo ideju "karognesēju", sacīja prezidents.

Sarunā ar Zatleru piedalījās trīs no četriem LZP deputātiem, jo Rihards Eigims bijis apslimis, kā arī LZP līdzpriekšsēdētāji - vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Raimonds Vējonis un Rīgas Brīvostas valdes loceklis Viesturs Silenieks.

Jau ziņots, ka par atbalstu Zatlera pārvēlēšanai otrajam termiņam pēc prezidenta "atskaites runas" Latvijas Universitātē paziņoja apvienība "Vienotība". Vienlaikus apvienības pārstāvji Saeimas spīkere Solvita Āboliņa (V) un premjers Valdis Dombrovskis (V) medijos atzinuši, ka vēlētos, lai Zatlers tiktu virzīts kā valdošās koalīcijas kopīgs kandidāts, taču Zaļo un Zemnieku savienībā viņam nav viennozīmīga atbalsta.

100% atbalstu Zatleram solīja arī opozīcijas frakcija "Par Labu Latviju", kas arī, kamēr koalīcija vēl vērtēja un sprieda, to apsteidza un paziņoja, ka oficiāli izvirzīs Zatlera kandidatūru vasaras sākumā gaidāmajās prezidenta vēlēšanās. Arī opozīcijā esošā Nacionālā apvienība VL-TB/LNNK pauda atbalstu Zatleram.

Savukārt lielākā opozīcijas frakcija "Saskaņas centrs" pagaidām ir atturīga un vēl nesteidzas paust viedokli par Zatlera kandidatūras atbalstīšanu, nevēloties sevi "iedzīt stūrī", jo vēl var parādīties citi kandidāti, bet savu kandidātu frakcija nevirzīs.

Zatlers marta vidū paziņoja par gatavību kandidēt uz otro pilnvaru termiņu. Kandidatūras prezidenta amatam politiķiem jāiesniedz no 19. līdz 24.maijam, bet no 25.maija līdz 8.jūnijam ir jāorganizē prezidenta vēlēšanas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!