Vides aizsardzības klubs (VAK) kopā ar Latvijas Zaļo partiju (LZP) tuvākajā laikā veiks sabiedrisko aptauju, lai noskaidrotu rīdzinieku attieksmi pret apbūvi Rīgas centrā. Par to žurnālistus ceturtdien informēja LZP un VAK vadība.
Aptaujas rīkotāji no iedzīvotājiem cer saņemt atbildes uz pieciem jautājumiem. "Zaļie" vēlas noskaidrot, vai pieļaujama centra parku un pilsētas zaļās zonas apbūve ar ēkām un satiksmes infrastruktūras objektiem (lielveikaliem, pazemes autostāvvietām, pievedceļiem).

Aptaujā arī noskaidros, vai ir pieļaujama Līvu laukuma apbūve ar jaunām ēkām, veidojot seno ielu tīklu, vai iedzīvotāji atbalsta pagaidu metāla un stikla konstrukcijas ēkas celtniecību Līvu laukumā un vai iedzīvotāji atbalsta vairākstāvu izklaides objekta būvniecību Bastejkalna virsotnē. Aptaujas rīkotāji arī vēlas noskaidrot, vai iedzīvotāji atbalsta Kaļķu ielai priekšā uzbūvētā Kamarina nama nojaukšanu.

VAK viceprezidents Askolds Kļaviņš norādīja, ka "valdošā pozīcija tagad ir tāda - ja jau ir uzbūvēts, tad nost jau vairs nejauks". "Notiek videi nepiemērotu celtņu legalizācija sabiedrības apziņā. Iespējams, sabiedrības nosodoša attieksme uzņēmējiem vismaz liktu padomāt, vai tik apšaubāmas celtnes ir vērts būvēt," sacīja Kļaviņš. Savukārt LZP līdzpriekšsēdētājs Viesturs Silenieks sacīja, ka aptauju cilvēki varēs vērot LZP mājas lapā www.zp.lv. Aptauju veiks Alberta laukumā.

"Aptaujas rezultāti arī mums parādīs, vai sabiedrība atbalsta "zaļo" idejas, jo nereti mums pārmet, ka uzspiežam visiem savu pārliecību un ka patiesībā vides problēmas satrauc tikai nelielu saujiņu cilvēku," sacīja Silenieks.

Savukārt VAK prezidents Arvīds Ulme uzsvēra, ka sabiedrības aptauja ir tikai sākums VAK un LZP aktivitātēm. "Ja Rīgas dome neveiks izmaņas savā vides politikā, sāksim vākt parakstus, lai nepieļautu haotisku Rīgas teritorijas apbūvi. Iespējams, organizēsim arī diennakts vai nedēļas piketu pie domes un, iespējams, pat ierosināsim referendumu," pieļāva Ulme.

Viņš arī norādīja, ka "zaļie" varētu aicināt Saeimu atņemt Rīgas domei tiesības lemt par Rīgas attīstību. "Ierosināsim Saeimu atņemt Rīgas domei tiesības lemt par mūsu galvaspilsētu, jo parādās arvien trakāki plāni. Esam vīlušies domnieku darbā un tāpēc vēršamies pie pilsētas iedzīvotāju līdzdalības," sacīja Ulme.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!