Sadarbībā ar būvuzņēmumu "Kalnozols" Vides aizsardzības klubs (VAK) svētdien sāk akciju "Stiprie ozoli", aicinot cilvēkus stiprināt sevi un valsti, stādot dažādās Latvijas vietās nākamos dižozolus.
Katram ozolam būs krusttēvs un krustmāte, un par tiem solījuši būt vairāki sabiedrībā pazīstami cilvēki. Kā Goda krustmāte dižākajam ozolam dižākajā kalnā būs Valsts prezidente Vaira Vīķe - Freiberga, informēja akcijas organizētāji.

Akcija sāksies Lieldienās, kad "zaļie" dosies uz Kvēpeni, lai pie dižozola ieraktu tēlnieka Ģirta Burvja veidoto piemiņas zīmi. Šajā vietā "no ozola - tēva" tiks paņemti "trīs viņa bērni", lai pēc tam varētu iestādīt kokus jaundibinātajā Gaiziņa dabas parkā - Rūdolfa Blaumaņa muzejā Brakos, brāļu Jurjānu muzejā Meņģeļos un Gaiziņkalnā.

Šīs ir pirmās trīs īpaši stiprās vietas, kuras izvēlējies VAK vadītājs Arvīds Ulme un rīkstnieki, kas atzīmējuši āderu krustpunktus, lai ozoli jaunajās vietās labi justos.

VAK atgādina, ka speciāli slavenajam Kvēpenes ozolam - triju jauno ozolu tēvam - eseju 1991.gadā veltīja pašreizējā Valsts prezidente Vaira Vīķe - Freiberga.

"Tagad ļauj savai apziņai saplūst ar Saules koka būtni. Jūti, kā Tevi ieskauj vara saknes, kā sniedzas līdz zemes dzīlēm. Jūti, kā Tu audz uz augšu, uz augšu, uz augšu Saulei un debesīm pretī," teikts Vīķes - Freibergas un viņas kunga esejā.

Ozolu stādīšanu VAK un uzņēmums turpinās rudenī un nākamajos gados.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!