Zvērinātu advokātu padome (ZAP) ir par to, lai advokāti ievērotu kārtību tiesās un nekavētu tiesas sēdes. Kā arī padome vēlas, lai tiesas ziņotu par neskaidrībām, kas rodas starp tiesu un advokātu, portālam “Delfi” sacīja ZAP padomes loceklis Aivars Niedre.
Augstākās tiesas priekšsēdētājs Andris Guļāns ceturtdien informējot par 2005.gada tiesas darbības rezultātiem, norādīja, ka tas bijis smags. Tiesā saņemtas 4155 lietas, izskatītas 3866, bet nepabeigto lietu atlikums bijis 1139 lietas, informēja priekšsēdētāja palīdze Anita Kehre.

Krimināllietu tiesu palātā aizvadītajā gadā izskatīts mazāk lietu, kas izraisījis atlikuma pieaugumu. Guļāns Krimināllietu palātā atlikumu skaidroja ar to, ka daži advokāti ļaunprātīgi izmantojot situāciju un neierodoties uz tiesu, norādot uz aizņemtību citā tiesas procesā.

Kehre apstiprināja, ka AT priekšsēdētājs kā vienu no kavēkļiem tiesas darbā minēja advokātu biežo neierašanos uz tiesu. Tāpat Guļāna palīdze uzsvēra, ka par šo jautājumu ir runāts arī iepriekš un tas nav nekāds jaunums.

AT gan nav izdevies rast risinājumu šai problēmai, jo līdz šim no advokātu puses neesot bijusi vēlme risināt jautājumu.

Niedre “Delfiem” uzsvēra, ka jautājums par advokātu kavējumiem padomē nav lemts, jo tiesa nav to lūgusi padomei. Viņš gan norādīja, ka nav informēts par to, vai Guļāns par šo problēmu ir runājis ar padomes priekšsēdētājs Jāni Grīnbergu, kā arī – vai ir bijusi kāda mutiska vienošanās par šī jautājuma risināšanu.

Advokātiem ir aizliegts noslēgt jaunu vienošanos ar klientu, ja viņš zina, ka konkrētajā datumā viņam ir iepriekš nozīmēta tiesa, skaidroja ZAP pārstāvis. Par šādu pārkāpumu pret advokātu var ierosināt disciplinārlieta un pat uzlikt disciplinārsodu.

ZAP nevar advokātiem noteikt, cik daudz lietas viņi drīkst uzņemties, skaidroja Niedre. Advokātam pašam ir jāizvērtē savas spējas un jāizlemj, cik daudz lietas viņš vienlaicīgi var vest. Padomei gan nav reģistra, kurā tiek reģistrētas katra advokāta vestās lietas, taču gadījumā, ka ir nepieciešamība uzzināt advokāta darba grafiku, ZAP drīkst lūgt to uzrādīt.

Kehre informē, ka neizskatīto lietu skaits pieaug arī tiesnešu trūkums dēļ. Šobrīd AT ir 45 tiesneši, no kuriem četri ir nākuši klāt šogad. AT pārstāve skaidroja, lai atrisinātu problēmu, kas saistīta ar tiesnešu trūkumu, ir jārisina jautājums par telpām. Pašreiz AT nav nepieciešamo telpu, lai tajās uzņemtu jaunus tiesnešus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!