Foto: AFI
Valsts prezidents Valdis Zatlers, otrdien piedaloties konferences "Okupācija, kolaboracionisms, pretošanās: vēsture un vēstures uztvere" atklāšanā, aicināja nepolitizēt vēsturi, informē Valsts prezidenta preses dienestā.

Uzrunājot klātesošos, Zatlers uzsvēra: "Ikviens tāds notikums kā šī konference, kas ir domu apmaiņa par pagājušā gadsimta vēsturi, ir ieguldījums šodienai un nākotnei. Otrais pasaules karš beidzās tikai tad, kad krita Berlīnes mūris, kad apvienojās Vācija, kad Austrumeiropas valstis kļuva patiesi demokrātiskas un Baltijas valstis atguva savu neatkarību. Un šis nav viegls periods visu to Eiropas tautu vēsturē." V.Zatlers arī atzīmēja, ka katrā no mums ir sava vēstures notikumu izpratne, kas ir balstīta pieredzē, un tā ir neizdzēšama no mūsu atmiņām. Tieši tādēļ vēsturnieku uzdevums ir no šīm sarežģītajām detaļām iegūt vēstures kopainu, lai mums būtu labāka izpratne par to, ka vēsture ir sarežģīta un cilvēku un valstu likteņi ir sarežģīti".

Savā uzrunā Valsts prezidents arī atzīmēja, ka vienmēr ir bijuši mēģinājumi politizēt vēsturiskos notikumus, bet tie beigušies neveiksmīgi, jo nav iespējams politizēt to, kas ir noticis patiesībā. "Vienīgie notikumi, ko iespējams politizēt, ir nākotnes notikumi un būtu ļoti labi, ja politiķi pievērstos nākotnei nevis pagātnei," piezīmēja Zatlers.

Latvijas Vēsturnieku komisija, kas ir viens no konferences rīkotājiem, uzsver, ka vienmēr būs atšķirīgas atmiņas par vēsturiskiem notikumiem. Bet, lai novērstu šo atmiņu politisku izmantošanu, nepieciešama visu pušu gatavība dialogam un patiesa vēlme izprast un respektēt arī visu citu iesaistīto pušu atmiņas. Tādēļ Latvijas Vēsturnieku komisija ar šīs konferences palīdzību aicina sākt dialogu šī mērķa sasniegšanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!