Pēc trešdien Saeimas priekšsēdētājam nosūtītās likumdošanas iniciatīvas par civildienesta ierēdņu politiskās neitralitātes principa nodrošināšanu ceturtdien Valsts prezidents Valdis Zatlers ir nosūtījis vēstuli arī premjeram Valdim Dombrovskim (JL), aicinot sniegt atbalstu šajā jautājumā, portālu “Delfi” informēja Valsts prezidenta preses dienestā.

Tā kā premjera tiešā pakļautībā esošā Valsts kanceleja izstrādā un koordinē valsts civildienesta attīstības politiku, Zatlers lūdz Dombrovski uzdot Valsts kancelejai izstrādāt konkrētus priekšlikumus par nepieciešamajām izmaiņām normatīvajos aktos, lai sakārtotu personāla atlases jautājumus un procedūras, samazinot tos ierēdniecības personāla atlases līmeņus, kuros ir iesaistīti politiķi, un paplašināt administratīvās amatā iecelšanas kārtības pielietošanu visā valsts civildienestā.

Vēstulē Valsts prezidents vērš Dombrovska uzmanību, ka Tieslietu ministrijā tiek izstrādātas ētikas vadlīnijas valsts un pašvaldību amatpersonām par pārvaldes un politiskās darbības nošķiršanu. Ņemot vērā, ka šajās vadlīnijās ietvertie ieteikumi tiešā veidā attiecas uz valsts pārvaldes politiskās neitralitātes principa ievērošanu, Zatlers lūdz Dombrovski rast iespēju informēt viņu par termiņiem, kādos plānots minēto projektu pabeigt un virzīt izskatīšanai Ministru kabinetā.

Jau vēstīts, ka trešdien Saeimai nosūtītajā likumdošanas iniciatīvā Zatlers rosina veikt virkni grozījumu likumos, ar mērķi veicināt labas pārvaldības, tai skaitā profesionāla, godīga, politiski neitrāla un kompetenta civildienesta nodrošināšanu valsts pārvaldē. Valsts prezidenta likumdošanas iniciatīva ietver arī ierosinājumu noteikt ierobežojumus politisko amatpersonu tiesībām un iespējām iejaukties profesionālas un politiski neitrālas ierēdniecības darbā, skaidri nošķirot politisko atbildību no profesionālās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!