Valsts prezidents Valdis Zatlers uzskata, ka kopš pagājušā gada nogalē notikušajām valsts institūciju pārstāvju sanāksmēm, kas saistītas ar ārvalstu tūristu drošības nodrošināšanu, situācija nav uzlabojusies, portālam "Delfi" pavēstīja prezidenta Preses dienests.
Pēc pēdējā laikā arvien vairāk izskanējušas informācijas par ārvalstu tūristu apkrāpšanas un fiziskas ietekmēšanas gadījumiem, Valsts prezidents nosūtījis vēstuli iekšlietu ministrei Lindai Mūrniecei, ekonomikas ministram Artim Kamparam, ārlietu ministram Mārim Riekstiņam un Rīgas Domes priekšsēdētājam Jānim Birkam.

Valsts Prezidents uzskata, ka gan Krimināllikumā, gan Administratīvo pārkāpumu kodeksā ir pietiekami daudz normu vainīgo saukšanai pie atbildības un sodīšanas. Turklāt iepriekš medijos ir publicēta informācija par to, ka prokuratūra atcēlusi vairāk kā 50 policijā pieņemtus lēmumus par atteikšanos uzsākt kriminālprocesus par iespējamām prettiesiskām darbībām pret ārvalstu tūristiem. Tas liecina, ka joprojām pastāv prakse nekompetenci vai nevēlēšanos risināt problēmas attaisnot ar atbilstošu tiesību normu trūkumu.

Vēstulē Valsts prezidents pauž satraukumu ar valsts un pašvaldību institūciju nespēju nodrošināt ārvalstu pilsoņu drošību un novērst kaitējumu valsts tēlam. Viņš norāda, ka šī problēma skar vairākas svarīgas valsts darbības jomas, piemēram, ekonomiku saistībā ar tūrisma attīstību un pakalpojumu nozari kopumā, sabiedrisko drošību un kārtību, kā arī kopējo Latvijas tēlu, kas ekonomiskās lejupslīdes apstākļos ir īpaši kaitējošs. Valdis Zatlers lūdza sniegt informāciju par pasākumiem, kas tiek veikti vai ir plānoti, lai nodrošinātu sabiedrisko kārtību un drošību Rīgā un novērstu kaitējumu ārvalstu pilsoņiem un Latvijas valsts tēlam kopumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!