Foto: LETA
Valsts prezidents Valdis Zatlers savā "atskaites lekcijā" par paveikto četros prezidentūras gados un iecerēm nākamajā termiņā pārvēlēšanās gadījumā zīmēja "nākotnes Latvijas vīziju" – valsti, kas saprātīgi pārvaldīta, ir zaļa un radoša un starptautiski aktīva.

Zatlers vēlētos Latviju redzēt demogrāfiski atjaunotu, pilsoniski atbildīgu un saliedētu. Lai to panāktu, prezidents uzsvēra četrus darba virzienus – politiskās sistēmas modernizāciju, valsts konkurētspējas uzlabošanu, gudru saimniekošanu iedzīvotāju labklājībai un demogrāfijas problēmu risināšanu.

Zatlers runas sākumā atgādināja, ka nevar lepoties ar to, kā tika izvirzīta viņa kandidatūra prezidenta amatam. "Toreiz gan sabiedrībai, gan man centās atvēlēt statista lomu," sacīja Zatlers, skaidrojot, ka ar savu uzrunu vēlas Latvijā veidot jaunu tradīciju – Valsts prezidentam izvērtēt iepriekšējo četru gadu veikumu un sniegt savu redzējumu par turpmākajām prioritātēm valsts dzīvē un prezidenta darbā.


Zatlers atgādināja, ka 2007.gadā pirmajā runā Saeimā uzsvēris - "savā ceļasomā ņems atbildību un ievēros neitralitāti pret jebkuru no politiskajiem spēkiem", un viņaprāt, tas viņam ir izdevies.

Savas prezidentūras sākumā prezidents vēlējies daudz uzmanības veltīt veselības aprūpes un izglītības sistēmas pilnveidei, taču ekonomiskā krīze ieviesa būtiskas izmaiņas un par galvenajiem uzdevumiem kļuva politiskās stabilitātes nodrošināšana, valsts starptautiskās reputācijas veicināšana, dialogs ar sabiedrību, regulārs atbalsts valdībai kritiskos brīžos, sacīja Zatlers.

Runājot par politiskās sistēmas modernizāciju, prezidents atgādināja, ka ierosinājis Satversmes grozījumus, kas paplašinātu prezidenta pilnvaras, un aicinājis sākt diskusiju par tautas vēlētu prezidentu. Vēlēšanu sistēmas uzlabošanai prezidents iecerējis iesniegt parlamenta priekšlikumu par vienotā Vēlētāju reģistra izmantošanu arī Saeimas vēlēšanās, kā arī par vairāk mazāku vēlēšanu apgabalu izveidi, kas veicinātu deputātu saikni ar vēlētājiem. Zatlers arī pauda atbalstu pašvaldību referendumu idejai.

Prezidents arī uzsvēra pilsoņu kopuma stiprināšanu, atgādinot, ka jau ierosinājis Saeimai grozīt Pilsonības likumu, paredzot dubultpilsonības iespējas.

Viņš arī klāstīja, ka valsts nozīmīgākais mērķis turpmākajos gados ir starptautiskās konkurētspējas uzlabošana, kam aktīvi jāizmanto ES un NATO iespējas, un arī aktīvi jāstrādā pie tā, lai Latvija ienāktu valsts galvenā stratēģiska partnera – ASV - investīcijas. Latvijai jābūt aktīvai ES dalībvalstij, atgādināja prezidents, norādot, ka daudzajās reģionālajās vizītēs iedzīvotāji viņam norādījuši - Latvijai būtu jāpanāk līdzvērtīgie nosacījumi lauksaimniekiem ES līmenī.

Prezidents pauda nožēlu, ka Latvija nav iekļāvusies vienotajā enerģētikas tīklā, tāpēc kā prioritāte būtu jānosaka sašķidrinātās gāzes termināļa būvniecība un jāizvērtē atomelektrostaciju projekti, tai skaitā Lietuvas Visaginas AES. Viņš gan uzsvēra, ka Baltijas valstu iedzīvotājiem jāgūst pārliecība par atomenerģijas izmantošanas un drošības jautājumiem. Tai pat laikā prezidents norādīja, ka atjaunojamo energoresursu jomā "mums ir jāapzina visas mūsu iespējas kļūt vēl zaļākiem".

Viņš arī norādīja, ka "bez labiem ceļiem nebūs izaugsmes" un valstij nepieciešamas maģistrāles, tāpat tuvāko gadu laikā ir jāīsteno "Rail Baltica" projekts, kas savienos dzelzceļa satiksmi starp Baltijas valstīm un Eiropu, bet vienlaicīgi paralēli jāīsteno arī Rīgas - Maskavas ātrgaitas dzelzceļa projekts. Īstenojot šos projektus, Latvija kļūtu par nozīmīgu starptautisku dzelzceļa mezglu.

Runājot par gudro saimniekošanu iedzīvotāju labklājībai, Zatlers pieminēja nepieciešamību reformēt veselības sistēmu. Tā sabiedrību apmierinās, ja būs efektīva un tiks ievēroti principi, ka veselība ir vērtība valstij un pašiem iedzīvotājiem, sacīja prezidents. Viņš pauda gatavību sadarboties ar veselības ministru un nozares profesionāļiem reformu izstrādei un pauda pārliecību, ka jāvirzās uz modeli "nauda seko pacientam".

Viņš arī pauda atbalstu fiskālās disciplīnas noteikšanai ar likumu, jo ir stingri jāierobežo valsts parāda pieaugumu. Prezidents ierosināja veidot fiskālās disciplīnas padomi – pastāvīgu institūciju, kas sekotu budžeta izdevumu atbilstībai ieņēmumiem.

Zatlers uzsvēra, ka nepieciešama saprātīga pārvaldība un darba vietas reģionos. "Slātavas un Čangalienes konkurenci atstāsim Mērnieku laikiem – 21.gadsimtā pašvaldībām ir jāsadarbojas!" sacīja prezidents.

Viņš arī uzsvēra nepieciešamību pārskatīt pašreizējos nodokļus nodarbinātajiem, maksimāli cenšoties pārnest nodokļu slogu no darbaspēka uz luksusa un veselībai kaitīgajām precēm. "Tas arī mazinās iedzīvotāju noslāņošanos," sacīja prezidents.

Zatlers uzrunā arī norādīja, ka Latvijai nav valstiskās stratēģijas demogrāfijas problēmu risināšanai, bet risinājumi jāmeklē jau tagad. Viņš uzsvēra, ka šos jautājumus "nedrīkst sašaurināt", jo tie ietver dzimstību, bet ne tikai. Prezidents uzsvēra nepieciešamību atbalstīt ģimenes ar bērniem un nodrošināt, lai "katram bērnam no pusotra līdz 18 gadu vecumam gan bērnudārzs, gan skolas izglītība ir pieejama bez maksas, proti, to finansē valsts un pašvaldība".

Tāpat prezidents uzrunā mudināja stiprināt aizbraukušo saikni ar Latviju un viņu atgriešanos dzimtenē.

Prezidents uzsvēra, ka nākamajos četros gados jāvirzās no stabilizācijas uz attīstību. "Esmu gatavs visas savas domas un darbus turpmākos četros gadus veltīt šo mērķu sasniegšanai, jo, pavisam vienkārši, es mīlu Latviju!" savu uzrunu noslēdza Zatlers.

Jau vēstīts, ka Zatlers ir paziņojis par gatavību atkārtoti kandidēt uz Valsts prezidenta amatu šogad gaidāmajā pārvēlēšanā. Lekcijā LU prezidents solīja atskaitīties par paveikto un iezīmēt savu redzējumu nākamajiem četriem gadiem prezidenta amatā gadījumā, ja viņu pārvēlēs.

Valsts prezidents parlamentam jāvēlē maija otrajā pusē, jo Zatlera pilnvaru termiņš beidzas jūlija sākumā. Atbalstu Zatleram līdz šim ir skaidri paudusi apvienība "Vienotība". Savukārt otrs koalīcijas partneris ZZS pagaidām nav paudusi skaidru atbalstu vai noraidījumu pašreizējam prezidentam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!