Finansējums, kas tiek piešķirts kultūras pasākumiem latviešu kopienai Īrijā, būtu jāpalielina, uzskata Valsts prezidents Valdis Zatlers.
Zatlers, kurš otrdien Limerikā noslēdz savu darba vizīti Īrijā, uzskata, ka Integrācijas sekretariāta pašlaik sniegtais finansējums aptuveni 9000 latu apjomā ir par mazu kopienai, kurā ir 30 000 līdz 50 000 cilvēku.

"Integrācijas process ir ne tikai Latvijas teritorijā, bet tas ir par integrāciju visā pasaulē," sacīja prezidents.

Zatlers norādīja, ka būtiskākā vizītes sastāvdaļa, protams, bijusi tikšanās ar Īrijas amatpersonām, taču visemocionālākās bijušas tikšanās ar tautiešiem Dublinā un Limerikā, īpaši Limerikas vidusskolā.

Tiekoties ar tautiešiem, prezidents sapratis, ka Latvijai ir jāizdara pagaidām vismaz pāris lietas, lai latvieši Īrijā būtu tuvāki mājām, proti, jāatrisina jautājums par nodokļa starpības atmaksu, jāveicina Latvijas Televīzijas pārraidīšana Īrijā, kā arī jāpadara mazāk birokratizēta bērnu reģistrācijas kārtība.

"Īrijas valdība ir ļoti ieinteresēta, lai latviešiem šeit būtu labi, jo viņi jūt atbildības sajūtu," sacīja prezidents, norādot, ka tādai pašai atbildības sajūtai ir jābūt arī Latvijas valstij.

Tāpat prezidents aicināja Latvijas skolas pieteikties kļūt par Limerikas vidusskolas sadraudzības partnerēm. "Ļoti brīnišķīgi būtu, ja šī sadarbība sāktos un nākošajā vasarā būtu viena īru un latviešu bērnu kopīga nometne Latvijā. Es domāju, tas ir pareizais ceļš, kas ejams, lai padarītu Latviju pievilcīgu."

Kā ziņots, otrdien noslēdzas prezidenta trīs dienu darba vizīte Īrijā. Prezidents nav aicinājis peļņā aizbraukušos latviešus atgriezties mājās, bet gan solījis radīt Latvijā tādus apstākļus, lai iespēja atgriezties būtu reāla.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!