Foto: Edijs Pālens
Valsts prezidents Valdis Zatlers uzskata, ka "čekas maisu" atvēršana šobrīd jau ir nokavēta, jo to vajadzēja darīt uzreiz pēc neatkarības atgūšanas, tāpēc būtu "skaļi jāpaziņo", ka tos arī vairs neatvērs, tomēr deputātu kandidātu iespējamā sadarbība ar PSRS Valsts drošības komiteju (VDK) pirms vēlēšanām ir jāpārbauda arī turpmāk.

Prezidents norādīja, ka katru gadu diskutēt par to, vai "čekas maisi" būtu atverami, "nav saprātīgi".

Uz jautājumu, ko darīt deputātu kandidātiem, kas uzskata, ka paziņojumi par viņu iespējamo sadarbību ar "čeku" ir apmelojoši, Zatlers norādīja, ka "katram cilvēkam pašam ir pietiekami laba atmiņa, lai viņš zinātu, ko savā dzīvē ir darījis un ko nav darījis". "Tas varbūt ir bijis noslēpts no sabiedrības, bet no viņa paša atmiņas tas nezudīs nekad," sacīja prezidents.

Jau ziņots, ka Totalitārisma seku dokumentēšanas centrs savā atzinumā Centrālajai vēlēšanu komisijai (CVK) norādījis, ka septiņi 10.Saeimas vēlēšanu deputātu kandidāti varētu būt vai ir sadarbojušies ar bijušo LPSR Valsts drošības komiteju kā šī dienesta aģenti.

Par "Saskaņas centra" deputātu kandidātu Ēriku Didrihsonu, partijas "Par prezidentālu republiku" deputātu kandidātu Aivaru Saliņu un partijas "Tautas kontrole" deputātu kandidātu Ēriku Tīrumu ir saņemti atzinumi, ka viņi varētu būt sadarbojušies ar LPSR Valsts drošības komiteju kā šī dienesta aģenti.

Savukārt par Zaļo un zemnieku savienības deputātu kandidātu Arvīdu Ulmi, Pēdējās partijas deputātu kandidātu Robertu Gobziņu, partijas "Daugava - Latvijai" deputātu kandidātiem Aivaru Āķi un Rolandu Zagorski Rolandu ir saņemti atzinumi, ka šie kandidāti ir bijuši LPSR Valsts drošības komitejas aģenti.

Vienlaikus Totalitārisma seku un dokumentēšanas centrs norāda, ka nevienā gadījumā sadarbības fakts nav konstatēts tiesas ceļā, jo nav tikušas ierosinātas pārbaudes lietas. Izņēmums ir Zaļo un zemnieku savienības deputātu kandidāts Ulme, par kura sadarbības faktu ar LPSR Valsts drošības komiteju lieta tika ierosināta un izbeigta, jo Ulme sadarbības faktu atzinis.

Saeimas vēlēšanu likums neaizliedz šīm personām kandidēt Saeimas vēlēšanās, taču sadarbība ar LPSR Valsts drošības komiteju ir jānorāda kandidātu sniegtajās ziņās par sevi, kas ir pieejamas vēlētājiem. Iesniedzot kandidātu sarakstus CVK, neviens no minētajiem deputātu kandidātiem sadarbības faktu ar LPSR Valsts drošības komiteju nav norādījis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!