Saņemtā kritika ir veicinājusi tieslietu sistēmas pašattīrīšanās procesu un šie procesi ir jāturpina, lai vairotu sabiedrības uzticību, piektdien Latvijas tieslietu sistēmas 90 gadu jubilejai veltītajā svinīgajā pasākumā uzsvēra Valsts prezidents Valdis Zatlers.
"90 gadi tiešām ir pietiekams laiks, lai varētu vērtēt gan Latvijas tieslietu sistēmas briedumu, gan kvalitāti, gan spēju sekot līdzi laika un sabiedrības attīstības radītajām pārmaiņām. 90 gadus atpakaļ Eiropas kartē radās jauna valsts - Latvija, kuras viens no pirmajiem un neatliekamajiem uzdevumiem bija izveidot tiesu sistēmu," sacīja Valsts prezidents.

"Zīmīgi, ka tieši šodiena - 7.novembris - ir datums, kad stājās spēkā valsts pamatlikums - Latvijas Republikas Satversme. Satversmē ir nostiprināti tiesu varas darbības pamatprincipi un ikviena cilvēka tiesības uz taisnīgu tiesu," norādīja Zatlers.

"Pēc neatkarības atjaunošanas Latvijas tieslietu sistēma ir pārdzīvojusi nopietnas reformas un sasniegusi būtiskus panākumus. Tā ir tikusi pakļauta arī nopietnai kritikai un sabiedrības vērtējuma smagumam. Taču pozitīvi, ka kritika ir veicinājusi tieslietu sistēmas pašattīrīšanās procesu. Ir raisīta diskusija par tiesnešu darba ētikas aspektiem. Šie procesi ir jāturpina, lai vairotu sabiedrības uzticību Satversmē nostiprinātajam principam par visu cilvēku vienlīdzību likuma un tiesas priekšā," sacīja Zatlers.

Viņš norādīja, ka tieslietu sistēma ir kritizēta arī par nespēju nodrošināt neatkarīgu un objektīvu tiesas spriešanu, par nekonsekventu sodu politiku. Arī tas ir rosinājis tiesu darbu padarīt caurskatāmāku. Tiesu spriedumiem jābūt tiesiskiem, pamatotiem un sabiedrībai saprotamiem. Tiesu darbā tiek piemēroti vispārējie tiesību principi, starptautisko tiesību avoti. Aizvien retāk sastopama formāla pieturēšanās pie likuma burta.

"Viens no svarīgajiem tieslietu sistēmas uzdevumiem joprojām, tāpat kā pirms 90 gadiem, ir tiesību normu jaunrade un labas tiesu prakses veidošana. Vēl svarīgāk ir apsteigt šodienu - radīt un kopt tiesisko domu. To, ko saucam par likuma garu, jēgu un mērķi. Esmu vairākkārtīgi teicis, ka tiesiska valsts nevar pastāvēt bez taisnīgas tiesas," sacīja Valsts prezidents.

Atbildība par tieslietu sistēmas pilnveidošanu ir jāuzņemas visiem tās posmiem - tiesnesim, prokuroram, advokātam, notāram. Taču neapšaubāmi liela atbildība par tieslietu sistēmas attīstības nodrošināšanu gulstas uz valsti - tieslietu ministru, valdību, likumdevēju, uzskata prezidents.

"Valsts pieļauj kļūdas attiecībās ar saviem iedzīvotājiem. Tā diemžēl ir realitāte arī valstīs ar ilglaicīgu demokrātijas pieredzi. Ir ārkārtīgi būtiski, lai valstij būtu iespēja šīs kļūdas labot. Lai katram cilvēkam būtu nodrošinātas visas iespējas aizstāvēt savas tiesības un intereses likumīgā ceļā. Taisnīgu tiesu nodrošina visas tieslietu sistēmas saskanīgs darbs. Tieslietu ministrijas ierēdniecība rada un virza tiesiskas valsts nostiprināšanai nepieciešamus likumprojektus," sacīja Zatlers.

Piektdien, 7.novembrī, Dailes teātrī notiek Latvijas tieslietu sistēmas 90 gadu jubilejas svinīgais pasākums.

Pasākumā aicināti piedalīties TM darbinieki, bijušie tieslietu ministri un valsts sekretāri, tiesneši, prokurori, brīvo juridisko profesiju pārstāvji - advokāti, tiesu izpildītāji un notāri, un citi viesi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!