Valsts prezidents Valdis Zatlers iesniedzis Saeimā grozījumus likumā par valsts svētku dienām, rosinot pārdēvēt 4.maiju par Latvijas Republikas Neatkarības atjaunošanas dienu, informē Prezidenta preses dienests.

Zatlers Saeimas priekšsēdētājam Gundaram Daudzem nosūtījis likumdošanas iniciatīvas vēstuli, kurā rosina grozīt likumu "Par svētku, atceres un atzīmējamām dienām", aizstājot vārdus "Latvijas Republikas Neatkarības deklarācijas pasludināšanas diena" ar vārdiem "Neatkarības atjaunošanas diena", nosakot, ka svētku diena 4.maijs ir Latvijas Republikas Neatkarības atjaunošanas diena.

Vēstulē prezidents norāda, ka brīvas, demokrātiskas un neatkarīgas Latvijas Republikas valstiskās neatkarības atjaunošana de facto bija galvenais Neatkarības deklarācijas mērķis. Tādējādi būtisks ir ne vien pats Neatkarības deklarācijas pasludināšanas akts, bet gan tā tiesiskās sekas – Latvijas Republikas valstiskās neatkarības faktiskā atjaunošana.

Tāpēc, lai uzsvērtu un izceltu 1990.gada 4.maija deklarācijas "Par Latvijas Republikas neatkarības atjaunošanu" mērķi, kā arī uzsvērtu Latvijas valstiskās neatkarības nozīmīgumu jaunākajām paaudzēm, Zatlers izmanto savas Satversmē noteiktās tiesības rosināt likuma grozījumus.

Ideju 4.maija svētku dienu pārdēvēt ikvienam saprotamā, simboliskā, Neatkarības deklarācijas mērķi atspoguļojošā un kodolīgākā nosaukumā, ierosināja Latvijas Tautas frontes pārstāvji. Svētku nosaukuma maiņu apsprieda arī Latvijas Republikas Neatkarības deklarācijas pasludināšanas 20.gadadienas svētku organizēšanai izveidotā Goda komiteja.

Jau vēstīts, ka šogad aprit 20 gadi kopš Latvijas Republikas Neatkarības deklarācijas pasludināšanas. 1990.gada 4.maijā 134 no 201 Augstākās padomes deputātiem pieņēma deklarāciju "Par Latvijas Republikas neatkarības atjaunošanu" un noteica valsts varas "de facto" atjaunošanai pārejas periodu, kas beidzās ar Latvijas Republikas 5.Saeimas sasaukšanu. Par to tika informēta toreizējās PSRS un citu pasaules valstu un tautu vadība.

Pie Parlamenta ēkas šajā dienā pulcējās tūkstošiem cilvēku, kas sekoja līdzi balsojumam un skaļi skaitīja "par" balsis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!