Foto: LETA
Valsts prezidents Valdis Zatlers iesniedzis Saeimā grozījumus trīs likumos, ierosinot noteikt kriminālatbildību par atļautā partiju finansēšanas limita pārsniegšanu, nelikumīgā finansējuma pieņemšanu un izspiešanu, kā arī aizliedzot mēnesi pirms vēlēšanām politiskās reklāmas radio un televīzijā. Tāpat prezidents ierosina stingrāks prasības Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) priekšnieka amata kandidātiem.

Vēstulē Saeimas priekšsēdētājai Solvitai Āboltiņai (V) Valsts prezidents norāda, ka "viens no nepieciešamajiem soļiem atklātas un godīgas politikas virzienā ir caurskatāma politisko partiju finansēšanas kārtība, paredzot efektīvu uzraudzību pār šīs kārtības ievērošanu un adekvātu sodu sistēmu par tās pārkāpšanu", informēja prezidenta Preses dienests.

Prezidents uzskata, ka neatkarīgi no tautas izvēles referendumā par 10.Saeimas atlaišanu, Saeimas pienākums ir, nekavējoties un negaidot tautas nobalsošanas rezultātus, vairot sabiedrības uzticību valsts varai un tās pieņemtajiem lēmumiem, tai skaitā, mazinot tā saucamo naudas ietekmi uz politisko procesu.

Pašlaik Krimināllikums paredz atbildību par partiju finansēšanu, izmantojot starpnieku. Zatlers ierosina noteikt atbildību arī par atļautā finansēšanas apjoma pārsniegšanu, līdzekļu pieprasīšanu un arī pieņemšanu. Savukārt "ziņotājus" prezidents ierosina no kriminālatbildības atbrīvot.

Par finansēšanas pārkāpumu – atļautā dāvinājuma vai ziedojuma apjoma pārsniegšanu, netiešu vai pastarpinātu nodošanu vai līdzekļu dāvināšanu vai ziedošanu bez šīs naudas ieskaitīšanas partijas vai apvienības bankas kontā, prezidents rosina sodīt ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz sešiem gadiem, piespiedu darbu vai naudas sodu no 30 līdz 200 minimālajām algām, ar vai bez mantas konfiskācijas. Par šādām atkārtotām darbībām gada laikā vai ja šādus pārkāpumus pieļāvusi personu grupa pēc iepriekšējās vienošanās Zatlers rosina noteikt sodu no trim līdz astoņiem gadiem vai piespiedu darbu, vai naudas sodu no 50 līdz 200 minimālajām algām, ar vai bez mantas konfiskācijas.

Par nelikumīgu dāvinājumu pieņemšanu prezidents rosina Krimināllikumā noteikt sodu – brīvības atņemšanu uz laiku līdz septiņiem gadiem, piespiedu darbu vai naudas sodu no 30 līdz 200 minimālajām algām, ar vai bez mantas konfiskācijas. Ja šādi nelikumīgie ziedojumi vai dāvinājumi pieņemti atkārtoti gada laikā vai to izdarījusi personu grupa pēc iepriekšējās vienošanās, piedāvāts noteikt sodu trim līdz astoņiem gadiem vai piespiedu darbu, vai naudas sodu no 50 līdz 200 minimālajām algām, ar vai bez mantas konfiskācijas.

Tāpat prezidents ierosina noteikt kriminālsodus par pieprasīšanu nelikumīgi finansēt partiju vai politisko organizāciju, piemērojot par to brīvības atņemšanu līdz sešiem gadiem piespiedu darbu vai naudas sodu no 30 līdz 200 minimālajām algām, ar vai bez mantas konfiskācijas. Savukārt par atkārtotu naudas pieprasīšanu vai gadījumā, ja tas izdarīts personu grupā pēc iepriekšējās vienošanās, piedāvāts noteikt cietumsodu no trim līdz astoņiem gadiem vai piespiedu darbu, vai naudas sodu no 50 līdz 200 minimālajām algām, ar vai bez mantas konfiskācijas.

Zatlera ierosinātie grozījumi paredz, ka personu var atbrīvot no kriminālatbildības par nelikumīgu politisko partiju vai apvienību finansēšanu, ja personai nauda ir izspiesta vai persona pēc līdzekļu atvēlēšanas informējusi par to tiesībsargus.

Likumā "Par priekšvēlēšanu aģitāciju pirms Saeimas vēlēšanām un Eiropas Parlamenta vēlēšanām" Zatlers ierosina aizliegt politisko aģitāciju radio un televīzijā 30 dienas pirms vēlēšanu dienas un vēlēšanu dienā. Pašlaik šāds aizliegums ir spēkā tikai vēlēšanu dienā un dienu pirms tam.

Savukārt likumā par Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroju (KNAB) prezidents ierosina noteikt stingrākās prasības KNAB priekšnieka amata kandidātiem, paredzot, ka tiem būs nepieciešama ne tikai augstākā izglītība un amatam atbilstošu darba pieredze, kā tas ir pašlaik, bet tieši juridiskā izglītība, desmit gadu pieredze juridiskajā specialitātē un vismaz divu gadu pieredze operatīvajā un izmeklēšanas darbā. Tāpat Zatlers ierosina liegt biroja priekšnieka amatam izvirzīt personu, pret kuru sākta kriminālvajāšana, kā arī partiju un politisko organizāciju biedrus.

Prezidents norāda, ka beidzot ir pienācis brīdis apliecināt politisko gribu, lai Krimināllikumā tiktu paredzēta atbildība par politisko partiju finansēšanas noteikumu pārkāpumiem.

Viņš uzskata, ka ir jānosaka papildus ierobežojumi priekšvēlēšanu aģitācijai, kas ļautu vēlētājam izdarīt savu – argumentētu un pārdomātu – izvēli. Tāpat jādefinē skaidri kritēriji, kas izvirzāmi Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja priekšnieka amata pretendentam, lai padarītu biroja priekšnieka izvēles procesu maksimāli skaidru un nodrošinātu labākā iespējamā kandidāta izvēli.

Jau ziņots, ka līdz savu pilnvaru termiņa beigām Valsts prezidents Valdis Zatlers apņēmās iesniegt vairākas likumdošanas iniciatīvas, kas vērstas uz naudas varas mazināšanu vēlēšanu un politiskajā procesā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!