Valsts prezidents Valdis Zatlers izsludinās tautas nobalsošanu par Saeimas atlaišanu, ja līdz 31.martam netiks pieņemti Satversmes grozījumu par tautas tiesībām atlaist Saeimu, un netiks mainīta vēlēšanu sistēma, aizliedzot lokomotīvju principu.

Zatlers norādīja, ka līdzšinējais darbs pie Satversmes grozījumiem ir neapmierinošs, tāpēc viņš nedēļas laikā iesniegs konkrētus priekšlikumus Satversmes grozījumu redakcijai par tautas tiesībām atlaist Saeimu.

Tāpat Zatlers pieprasa mainīt vēlēšanu likumus, liedzot "lokomotīvju principu", kad viens cilvēks startē vēlēšanās vairākos reģionos. Viņš arī pieprasa, lai Saeima novērstu situāciju, kad parlamentā var strādāt vēlēšanās nestartējušo partiju politiķi. Prezidents atzīmēja, ka pašlaik parlamentā 10% deputātu nepārstāv tās partijas, no kurām viņi tika ievēlēti, jo viņi, saņemot deputāta mandātu, pēc tam mainījuši politisko piederību vai dibinājuši jaunas partijas.

Trešais uzdevums politiķiem ir pēc iespējas izveidot starptautiskā aizdevuma izlietojuma un ekonomikas stabilizācijas plāna īstenošanas uzraudzības grupu, kurā būtu pārstāvji no Saeimas un dažādām sabiedriskajām organizācijām un eksperti, tā radot pārliecību par šī procesa godīgu norisi.

Zatlers trešdien arī nosūtījis vēstuli Saeimas priekšsēdētājam Gundāram Daudzem ar aicinājumu jau tuvākajā laikā uzsākt neatkarīgas finanšu un ekonomikas stabilizācijas procesa uzraudzības padomes izveidošanu. Šādas uzraudzības padomes mērķis būtu ne vien garantēt starptautisko finanšu institūciju aizdevuma izmantošanas uzraudzību augstākajā politiskajā līmenī, bet arī veicināt Latvijas ekonomikas stimulēšanas pasākumu izstrādi un ieviešanu, informēja prezidenta Preses dienests.

Paužot savu atbalstu uzraudzības padomes darbības uzsākšanai iespējami ātrākā laikā, Valsts prezidents informē, ka ir gatavs izvirzīt darbam minētajā padomē savu pārstāvi. Tāpat Valsts prezidents norāda, ka ir aicinājis augstskolu pārstāvjus piedalīties minētās padomes darbā un ka tajā ir jāiesaista arī Latvijas tautsaimniecības nozaru pārstāvji, darba devēju un darba ņēmēju organizācijas.

Zatlers žurnālistiem uzsvēra, ka "Saeima un valdība zaudēja saikni ar vēlētājiem", un "pašreizējā situācija mēs nevaram iet tālākajā konfrontācijā". Tieši tāpēc viņš izvirzīja šos uzdevumus.

Opozīcijā esošā partija "Jaunais laiks" (JL) pauž cerību, ka valdošā koalīcija prezidenta prasībās tomēr ieklausīsies. JL arī uzskata, ka tieši Tautas partija (TP) darījusi visu, lai Satversmes grozījumi netiktu pieņemti. JL jau iepriekš paudis, ka vienīgā izeja no krīzes, ir jaunas vēlēšanas. Lai to panāktu, jāgroza Satversme vai Valsts prezidentam šis parlaments jāatlaiž, bet tas prasa vairāk laika nekā valsts un tās iedzīvotāji šobrīd var atļauties. Situācija ir ārkārtēja, tāpēc nepieciešama nekavējoša rīcība, uzskata JL.

 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!