Otrdien apstiprinot jauniešu Ministru Kabinetu (MK), Valsts prezidents Valdis Zatlers akcentēja, ka jaunieši ir izveidojuši pirmo ēnu kabinetu atjaunotās Latvijas Republikas vēsturē.
"Īstenībā Jūs esat pirmais ēnu kabinets," viņš sacīja, piebilstot, ka visi līdzšinējie mēģinājumi bijuši nesekmīgi.

Zatlers uzsvēra, ka jau pēc kāda laika, jaunieši par valsts pārvaldi zinās daudz vairāk, nekā šobrīd, "jūs kļūsiet par daudz lielākiem patriotiem [..], jūs mīlēsiet šo valsti".

Prezidents arī sacīja, ka pēc desmit nedēļām gaida jauniešus pie sevis Rīgas pilī, lai viņi ziņotu par padarīto. "Ieguvēji būs mūsu valsts, ieguvēji būs mūsu tauta," sacīja prezidents.

Premjers Valdis Dombrovskis (JL) savā uzrunā uzsvēra, ka jauniešu MK savu darbību sācis Latvijai izšķirošā laikā, jo no vienas puses Latvija var turpināt pēdējos gados iesākto neekonomisko attīstības ceļu, bet no otrās puses - veikt dažādus taupības pasākumus.

Dombrovskis pauda cerību, ka jaunieši spēs saredzēt tādus apstākļus, ko ministri paši līdz šim nav pamanījusi.

Savukārt jauniešu MK vadītājs Dzintars Kalniņš norādīja, ka savas darbības laikā jaunieši vētīs valsts pārvaldes darbu, dažādus projektus, ieklausīsies viedokļos par situāciju dažādās nozarēs, kā arī iesniegs priekšlikumus par rīcību katrā no tām. Jaunieši arī nodrošinās savu vienaudžu interešu aizstāvēšanu katrā nozarē.

Kalniņš norādīja, ka jauniešu vīzija par Latviju ir sabiedriski aktīvie cilvēki un valsts, kurā lēmumi tiek pieņemti, ieklausoties visdažādākos viedokļos. "Mēs esam 17 drosmīgi jaunieši, kas ir apņēmības pilni veidot savu nākotni," sacīja Kalniņš. Pēc viņa teiktā, nav pieļaujama situācija, ka Latvijā pie varas varētu nākt "kāds supervaroņis", kurš padarītu visu citu vietā.

Latvijas Jaunatnes padomes izveidotais Jauniešu Ministru kabinets darbosies kā valdības prototips, ik otrdienu pulcējoties atklātās sēdēs, sadarbojoties ar Ministru kabinetu, tiekoties ar ministriju darbiniekiem, Saeimas deputātiem un nevalstisko organizāciju pārstāvjiem un informējot par savām gaitām sabiedrību un medijus, kā arī piedāvājot savus risinājumus aktuālajiem jautājumiem Latvijas politikā.

Projekta ilgtermiņa mērķis ir veicināt jauniešu iesaistīšanos politikā - gan tieši, līdzdarbojoties partijās, gan pastarpināti, izsakot argumentētu viedokli, idejas un pilsoniski līdzdarbojoties lēmumu pieņemšanā - tādējādi, iespējams, nodrošinot paaudžu maiņu Latvijas politikā un jaunu līderu veidošanos gan politiskajās partijās, gan nevalstiskajā sektorā.

Projekta noslēgums paredzēts 18.jūnijā, kad ministri nodos atskaites par desmit nedēļās paveikto, secināto un radīto.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!