Latvija kopā ar pārējām Baltijas valstīm un Poliju starptautisko organizāciju ietvaros iestāsies par to, lai pārskatītu pamatprincipus un mehānismus sadarbībai ar Krieviju, piektdien preses brīfingā sacīja Valsts prezidents Valdis Zatlers.
"Vecā pieeja vairs nav pieņemama, jo Krievija ir bijusi konfliktā ar savu kaimiņvalsti," uzsvēra prezidents, minot, ka Krievijas miera uzturētāji ir pārgājuši uzbrukumā vienas puses atbalstīšanai.

Zatlers atzina, ka karš starp Gruziju un Krieviju ir atklājis Maskavas ekonomiskās intereses, skatot konfliktu saistībā ar enerģētisko neatkarību. Raksturojot Latvijas un Krievijas divpusējās attiecības pēc Rīgas paustās nostājas par situāciju Gruzijā, Zatlers norādīja: "Latviju pasargā šobrīd NATO drošības lietussargs."

Pēc prezidenta teiktā, karš esot pazeminājis Latvijas uzticības līmeni Krievijai, atsviežot to vismaz piecus līdz desmit gadus atpakaļ. "Iekarot uzticību ir ļoti grūti, pazaudēt - ļoti viegli," teica prezidents.

Tomēr vienlaicīgi prezidents uzsvēra, ka Latvijai šobrīd nav nekāda apdraudējuma un visus iedzīvotājus aizsargā valsts.

Savukārt attiecībā uz iepriekš plānoto Zatlera vizīti Maskavā prezidents minēja, ka no Krievijas puses ielūgums nav atcelts. Zatlers pauda gatavību doties uz Maskavu, lai izmantotu iespēju runāt ar Krievijas prezidentu gan par Rīgas - Maskavas attiecībām, gan par starptautiskās politikas aktualitātēm.

Prezidents uzsvēra, ka Latvija un arī viņš pats personīgi jau no paša sākuma ir aizstāvējis Gruzijas un Ukrainas ceļu uz Eiropas Savienību (ES) un NATO, gan, atbalstot NATO dalības rīcības plāna piešķiršanu abām valstīm, gan kopīgajos Baltijas valstu un Polijas prezidentu paziņojumos.

"Tieši šī mūsu aktīvā rīcība pamodināja pārējo Eiropu un pasaules līderus," komentējot kopīgo Baltijas valstu un Polijas prezidenta paziņojumu par situāciju Gruzijā, sacīja Zatlers.

Pēc prezidenta teiktā, šobrīd Latvijai ir aktīvi jādarbojas ES, NATO, Eiropas Drošības un sadarbības organizācijā (EDSO) un ANO, lai izmainītu konflikta būtību un Gruzijā būtu starptautiski miera uzturētāju spēki, jo viena pati Latvija varot panākt tikai nedaudz.

Zatlers uzsvēra, ka visām starptautiskajām organizācijām ir jāsaka, ka Latvija ir gatava piedalīties jebkurā starptautiskā misijā, lai nodrošinātu mieru Gruzijā. Patlaban esot jāpanāk, lai karojošās puses atgriežas sākumstadijā, proti, 6.augusta pozīcijās. Pašlaik Krievijas militārā tehnika ar dažādiem aizbildinājumiem vēl aizvien "turpina braukāt" pa Gruzijas teritoriju.

Tāpat Zatlers solīja arī turpmāk iestāties par NATO dalības rīcības plāna piešķiršanu Gruzijai, "jo mums jāpanāk ilgstošs miers šajā reģionā".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!