Valsts prezidents Valdis Zatlers uzsver, ka pašlaik Saeima ir spējīga darboties un nav pamata runām par tās atlaišanu.
Ar referendumu par Saeimas atlaišanu draudēja arodbiedrības, kuras ir neapmierinātas ar nākamā gada budžeta projektu, jo tas neparedz solīto algu pieaugumu vairāku nozaru darbiniekiem.

Zatlers trešdien pēc tikšanās ar premjeru Aigaru Kalvīti norādīja, ka nākamā gada budžeta projekts ir "kompromisa budžets" un domstarpības starp valdību un arodbiedrībām jārisina sarunu ceļā. Arodbiedrības gan plāno piketēt un dažu nozaru pārstāvji neizslēdz streika iespēju.

Zatlers uzsvēra, ka prezidents var rosināt Saeimas atlaišanu tikai gadījumā, ja Saeima nav spējīga darboties. Šobrīd tā nav, tāpēc viņš neuzskata par nepieciešamu to darīt.

Arī Kalvītis uzsvēra, ka šobrīd nav pamata runāt par parlamenta atlaišanu - "galvenais ir nomierināties un domāt, kā saglabāt valstī ekonomisko stabilitāti" .

Jau ziņots, ka Kalvītis pieļauj iespēju nākotnē diskutēt par Saeimas atlaišanas mehānisma izmaiņām, lai parlamenta ārkārtas vēlēšanas varētu rosināt ne tikai Valsts prezidents, kā tas pašlaik noteikts Satversmē. Latvijas Brīvo arodbiedrību savienība neapmierināta ar valdības sagatavoto "taupības režīma budžetu" nākamajam gadam, kas neparedz solīto algu kāpumu vairākās nozarēs. Tāpēc arodbiedrības plāno rīkot protesta akcijas un draud rosināt referendumu par Saeimas atlaišanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!