Valsts prezidents Valdis Zatlers uzskata, ka valdība pieļāvusi vairākas kļūdas sarunās ar arodbiedrībām par nākamā gada valsts budžeta projektu.
Zatlers trešdien pēc tikšanās ar arodbiedrību pārstāvjiem žurnālistiem atzina, ka, apspriežot nākamā gada valsts budžeta projektu, netika izmantotas visas Nacionālās trīspusējās sadarbības padomes funkcijas un iespējas.

Šoreiz šī sadarbība "ir ievērojami nobuksējusi," sacīja Zatlers, norādot, ka mēģinās šo dialogu atjaunot Saeimā, kur valsts budžeta projekts tiks skatīts komisijās.

Jautāts, vai viņš kā ārsts būtu apmierināts ar 40 latu algas pielikumu solīto 60 latu vietā, Zatlers atbildēja, ka "solījumi ir jāpilda. Esam sasolījuši daudz vairāk, nekā atļauj budžets," sacīja prezidents, norādot - ja budžets neatļauj pildīt solījumus, šie jautājumi jārisina sarunu ceļā.

Jau ziņots, ka otrdien Nacionālās trīspusējās sadarbības padomes (NTSP) ārkārtas sēdē arodbiedrības un valdība nespēja vienoties par nākamā gada budžeta projektu, un diskusijas turpinās padomes sēdē nākamnedēļ.

Arodbiedrības nepiekrīt valdības plānotajai algu iesaldēšanai sabiedriskajā sektorā. Valdība piedāvā pacelt algas tikai, lai segtu inflāciju. LBAs uzskata, ka budžeta projektā nav ņemti vērā arodbiedrību priekšlikumi un ierosinājumi, tiek ignorēti algu paaugstināšanas grafiki, ko nozaru arodbiedrības ir izstrādājušas kopā ar attiecīgajām nozaru ministrijām, netiek pildīti solījumi skolotājiem, policistiem, medicīnas un kultūras darbiniekiem, ugunsdzēsējiem, daudzu valsts iestāžu darbiniekiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!