Foto: AFI
Sestdien vakarā Valsts prezidents Valdis Zatlers vērsīsies pie Latvijas tautas ar ārkārtas uzrunu par situāciju valstī, portālu "Delfi" informēja prezidenta kanceleja.

Uzrunu pulksten 21:00 pārraidīs Latvijas Televīzijā un Latvijas Radio. "Valsts prezidents uzrunās Latvijas tautu par stāvokli valstī," teikts prezidenta preses dienesta paziņojumā.

Portāla "Delfi" rīcībā esošā neoficiālā informācija liecina, ka prezidents plāno izteikties par pēdējo dienu politiskajiem notikumiem, piemēram, Saeimas balsojumu par atteikšanos atļaut kratīšanu deputāta Aināra Šlesera (PLL) mājās. Prezidents varētu arī pieminēt pēdējo dienu tiesībsargājošo iestāžu aktivitātes.

Pašlaik prezidents ir vizītē Polijā, un atgriezīsies tikai sestdien, tāpēc arī uzrunu teiks sestdien vakarā. Uzrunu pārraidīs tiešraidē.

Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa (V) uzskata, ka Valsts prezidentam ir visas tiesības un pilnvaras uzrunāt tautu par situāciju valstī un ir uzslavējams, ka viņš to vēlas darīt, portālam "Delfi" sacīja spīkeres preses pārstāvis Aleksis Jarockis. Tomēr Āboltiņa uzsver, ka šobrīd svarīgākais ir vispirms sagaidīt prezidenta runu, lai uzzinātu tās saturu, nevis kultivēt kādas spekulācijas jau pirms tam.

Rīgas pilī portālam "Delfi" apstiprināja, ka šī būs otrā reize, kad prezidents tiešraidē uzstāsies ar ārkārtas uzrunu sabiedriskajos medijos. Iepriekš tas noticis 2009.gada 31.martā.

Šo datumu Zatlers 14.janvārī – dienā pēc Vecrīgā notikušajiem grautiņiem - bija izvirzījis kā termiņu, kurā valdībai un Saeimai jāizpilda kopumā seši uzdevumi - jāreorganizē Ministru kabinets, jāpaplašina koalīcija, jāizvēl Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja priekšnieks, jāpieņem grozījumi vēlēšanu likumā, likvidējot tā saukto "lokomotīvju" principu, jāizveido starptautiskā aizdevuma uzraudzības institūcija, kā arī jāpieņem Satversmes grozījumi, kas ļautu tautai atlaist Saeimu. To neizpildes gadījumā Zatlers pieļāva iespēju rosināt 9.Saeimas atlaišanu.

Jau ziņots, ka Saeima ceturtdien ārkārtas sēdē neatbalstīja KNAB lūgumu veikt kratīšanu Saeimas deputāta Aināra Šlesera dzīvesvietās. KNAB lūdza veikt kratīšanu Šlesera faktiskajā dzīvesvietā Jūrmalā un deklarētajā dzīvesvietā Rīgā. Par kratīšanas veikšanu balsoja 35 deputāti no "Vienotības" un Nacionālās apvienības, pret bija septiņi, bet atturējās 37.

KNAB vēstulē Saeimai norāda, ka 20.maijā birojā sākts kriminālprocess pēc vairākiem Krimināllikuma pantiem – par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu, izvairīšanos no deklarācijas iesniegšanas, dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu, kukuļņemšanu, kukuļdošanu, neatļautu piedalīšanos mantiskos darījumos un valsts amatpersonai noteikto ierobežojumu pārkāpšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!