Tiesiskuma un tiesu varas neatkarības nostiprināšana arī turpmāk būs viena no Valsts prezidenta prioritātēm, uzstājoties prokuratūras gada pārskatās sanāksmē, trešdien sacīja Valsts prezidents Valdis Zatlers.

"Prokuratūras likumā noteikts, ka prokuratūra ir tiesu varas sastāvdaļa, kas patstāvīgi veic uzraudzību pār likumības ievērošanu likumā noteiktās kompetences ietvaros," sacīja Zatlers uzsverot, ka "arī nākotnē prokuratūru redzu kā neatkarīgu iestādi, nemainot tās statusu un piederību tiesu varai".

Uzsverot prokuratūras neatkarību, Zatlers norādīja, ka neatkarība nav un nevar būt pašmērķis. "Neatkarība ir nepieciešamība sabiedrības interesēs pieņemt neatkarīgus lēmumus. Neatkarība nevar būt bez atbildības," prokuroriem sacīja Valsts prezidents. Viņš uzsvēra, ka sabiedrība uz prokuroriem raugās kā uz likumības sargiem, taisnīgiem, godprātīgiem, profesionāliem juristiem. Runājot par prokurora darba atbildību, Zatlers aicināja neaizmirst, ka vienlīdz bīstami ir atbrīvot noziedznieku no atbildības vai apsūdzēt nevainīgu cilvēku.

Runājot par kriminogēno situāciju valstī, Zatlers aicināja īpašu uzmanību veltīt tādu noziedzīgu nodarījumu izmeklēšanai kā tīšas slepkavības, ekonomiskie un amatnoziegumi, noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšana, kontrabanda, nodarījumi nodokļu ieņēmumu jomā, narkotisko un psihotropo vielu neatļauta aprite, cilvēktirdzniecība un arī kibernoziegumi. "Vēlos mudināt atbildīgās amatpersonas izstrādāt skaidru un precīzu noziedzības novēršanas un apkarošanas programmu, aktivizēt Noziedzības novēršanas padomes darbu, noteikt prioritātes noziedzības apkarošanai un vairāk domāt par prevenciju," sacīja Zatlers. Viņš pieļāva, ka ir jādomā par kriminoloģijas dienesta atjaunošanu.

Zatlers pauda pārliecību, ka darbs prokuratūrā ir aicinājums. "Prokurora darbs nav darbs tikai naudas dēļ. Prokurora darbs ir domāts ideālistiem," sacīja Zatlers. Viņš izteica cerību, ka dažu prokuroru izvēle par labu citai profesijai neietekmēs darbu prokuratūrā un neliks pārējiem prokuroriem šaubīties par izvēli turpināt prokurora darbu.

"Mans aicinājums jums, prokurori – esiet vienmēr uzticīgi prokurora dotajam zvērestam un Ētikas kodeksā nostiprinātajiem principiem!" sacīja Zatlers.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!