"Jo ātrāk valdība un varbūt arī valdības veidotā komisija pieņems lēmumus, kas nostādīs atkal KNAB darba režīmā, jo tas būs labāk Latvijas valstij," trešdien pēc iknedēļas tikšanās ar premjeru Valdi Dombrovski ("Vienotība") sacīja Valsts prezidents Valdis Zatlers.

Viņš uzsvēra, ka patlaban KNAB darbinieki nevis cīnās ar korupciju, bet gan vērtē cits cita darbu. "Jo ko mums dod, ka darbinieki viens par otru kaut ko pēta tā vietā, lai pētītu, ko dara valsts ierēdņi un atbildīgās amatpersonas," uzsvēra Zatlers.

"Birojs ir radīts tāpēc, lai cīnītos ar korupciju. Tas ir galvenais uzdevums katram darbiniekam, es vēlreiz uzvēršu - katram darbiniekam, nevis apcerēt vienam otru," pauda Valsts prezidents.

Jau ziņots, ka trešdien Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja priekšnieks Normunds Vilnītis lūdza ģenerālprokuroru Ēriku Kalnmeieru izvērtēt premjera 13. novembrī parakstītās rezolūcijas par KNAB reorganizācijas izvērtēšanas starpinstitūciju komisijas darba atjaunošanu tiesiskumu.

Toreiz, 13. novembrī, notikušajā tikšanās reizē Vilnītis pavēstīja, ka no amata neatkāpsies, tomēr arī viņa abi vietnieki neredz iespēju sadarboties ar savu priekšnieku. Gan Juta Strīķe, gan Andris Vilks pauda - ja Vilnītis paliks amatā, tad viņi birojā nepaliks.

Vēl iepriekš Dombrovskis pieļāva iespēju atbrīvot Vilnīti no KNAB vadītāja amata, ja konflikts turpināsies un nebūs uzlabojumu biroja darbā. Savukārt premjera partijas pārstāve, 10. Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa iepriekš pieļāva, ka no amatiem varētu atbrīvot gan Vilnīti, gan viņa sadumpojušos vietniekus Strīķi un Vilku.

Konflikts starp KNAB priekšnieku un darbiniekiem ilgst jau vairākus mēnešus. Lielākā daļa KNAB darbinieku, to skaitā abi biroja priekšnieka vietnieki Strīķe un Vilks publiski izteikuši neuzticību Vilnītim un aicina premjeru neapstiprināt Vilnīša sagatavotos biroja reorganizācijas plānus, kas, pēc autoru domām, pārvērstu biroju "par formālu pretkorupcijas iestādes "izkārtni"".

Savukārt pēc Nacionālās drošības padomes iniciatīvas izveidotā KNAB reformu izvērtēšanas komisija secinājusi: lai gan kopumā šogad pavasarī Vilnīša uzsāktās reformas, veidojot reģionālās struktūrvienības, bijušas tiesiskas un lietderīgas, tomēr ne visi lēmumi bijuši līdz galam pārdomāti, tāpēc izmaiņas birojā būtu jāturpina.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!