Rīgas dome (RD) atbalsta vārda un pulcēšanās brīvību, bet nepieļaus pasākumus, ja likumsargi ziņo par būtisku risku drošībai, norāda Rīgas mērs Nils Ušakovs (SC). Savukārt Valsts prezidents Valdis Zatlers uzsver, ka valstij jāgarantē pulcēšanās brīvība.

Rīgas mērs pirmdien intervijā LNT raidījumam "900 sekundes" atgādināja, ka pirms domes lēmuma aizliegt Leģionāru atceres dienā, 16.martā visus pasākumus pašvaldība konsultējās gan ar Drošības policiju, gan ar Valsts policiju, kas norādīja uz nopietniem riskiem drošībai.

Savukārt iekšlietu ministres Lindas Mūrnieces (JL) paziņojumus, ka draudu nav un domei nebija pamata aizliegt pasākumus, mērs nodevēja par "nožēlojamu rīcību", norādot, ka ministrei "nevajadzētu rīkoties kā sīkpartijas jauniešu aktīvistei".

Ušakovs arī uzsvēra, ka nevar izdomāt neesošus iemeslus pasākumu aizliegšanai, un drošības iestāžu rekomendācijās bija norādīts uz riskiem. "Mēs ar abām rokām esam par vārda brīvību pie nosacījuma, ka tā neapdraud rīdziniekus," savu pozīciju skaidroja mērs.

Savukārt Valsts prezidents Valdis Zatlers intervijā raidījumam "900 sekundes" norādīja, ka Latvija garantē pilsoņiem tiesības pulcēties. Valstij jāgarantē šīs tiesības, ja mēs gribam būt brīva, demokrātiskā valsts, uzsvēra prezidents, bet konkrētāk domes lēmumu nekomentēja.

Jau ziņots, ka domes Sapulču, gājienu un piketu komisija aizliegusi visus Leģionāru piemiņas dienā 16.martā pieteiktos pasākumus. Komisija uzklausījusi pieteicējus un lēmumu pieņēmusi, vadoties no Valsts policijas un Drošības policijas sniegtajiem atzinumiem, kuros norādīts uz būtiskiem sabiedriskās kārtības un drošības apdraudējumiem plānoto pasākumu laikā.

Atteikumu rīkot gājienus un sapulces pie Brīvības pieminekļa saņēma biedrība "Daugavas vanagi Latvijā", Jurijs Kotovs un biedrība "Latvijas Antifašistiskā komiteja," kura vēlējās vienā laikā ar minētajām organizācijām rīkot sapulci pie Brīvības pieminekļa.

Jau vairākus gadus 16.marts izraisa asas diskusijas gan sabiedrībā, gan politiskajās aprindās. Parasti katru gadu leģionāru atceres diena izceļas ar sadursmēm un nekārtībām starp pretēju viedokļu pārstāvjiem. Šajā datumā Rīgas centru apsargā bruņotas policijas specvienības, kas rūpējas, lai starp pasākuma dalībniekiem neizceltos sadursmes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!