Valsts prezidents Valdis Zatlers, piedaloties Stratēģiskās analīzes komisijas (SAK) gada noslēguma sanāksmē, vēlēja SAK kļūt par "ātrās reaģēšanas komisiju", proti, tādu, kas varētu operatīvi reaģēt uz notiekošajām izmaiņām.

"Es domāju, ka mūsu mērķi ir vieni - mūsu tautas un valsts labklājība. Kādam ir jāparāda, kā to panākt," runājot par komisijas nākotnes vīziju, norādīja Zatlers.

Bijusī komisijas vadītāja Žaneta Ozoliņa vēlēja turpmāk komisijai būt tikpat radošai, kā arī aicināja pētniekus būt tuvāk cilvēkiem, vienlaikus neaizmirstot zinātnes principus.

Savukārt jaunais komisijas vadītājs Roberts Ķīlis sacīja, ka, neskatoties uz vadītāju maiņu, komisijas darbā tiks nodrošināta pārmantojamība, proti, SAK paliks diskusiju un viedokļu apmaiņas centrs, kā arī tiks saglabāts komisijas spēcīgais kvalitātes zīmols.

"SAK līdz šim un arī turpmāk būs pārneses centrs un starpnieks dažādu viedokļu sadursmei, diskusijai un savietošanai. Šo viedokļu, uzskatu un perspektīvu avotus mēs meklēsim gan akadēmiskajā jomā, gan arī ārpus tās," solīja Ķīlis. Viņš uzsvēra, ka ir būtiski lietas skatīt no stratēģiskas distances, lai saprastu valstī un ārpus tās notiekošo.

Šodien SAK noslēguma sanāksmē tika arī prezentēta grāmata "Klimata pārmaiņas: izaicinājumi Latvijai starptautiskā vidē". SAK priekšsēdētāja vietniece Gunda Reire sacīja, ka līdz šim klimata izmaiņas bija tikai dabaszinātnēm pietuvināts jautājums, taču tagad pavērts pētījumu lauks arī sociālajām zinātnēm.

Pētījumu laikā secināts, ka globālā sasilšana maina kultūras fonu, kādā dzīvo cilvēki, tāpat atklāta saikne starp resursu taupīšanu un zināšanām par globālo sasilšanu, kā arī secināts, ka sabiedrībā ir visdažādākās rīcību spējas mazināt klimata pārmaiņas, sākot no bezspēcības un beidzot ar lieliem plāniem cīņā pret klimata pārmaiņām.

Grāmatu izdevusi SAK, turpinot Latvijā aktualizēt globālos jautājumus. Publikācijā lasītāji uz klimata pārmaiņām tiek aicināti palūkoties no indivīda un starptautiskās sadarbības skatupunkta. Grāmatā ietverti trīs temati - globālās sasilšanas ietekme uz Latviju, nacionālās un starptautiskās atbildes klimata pārmaiņām un iedzīvotāju zināšanas, attieksme un aktivitāte klimata pārmaiņu kontekstā.

Grāmatas zinātniskā redaktore ir Reire, savus rakstus publicējuši Anda Ādamsone-Fiskoviča, Aija Lulle, Māris Kļaviņš, Kristīne Āboliņa, Ainārs Auniņš, Ieva Bruņeniece, Andrejs Jakobsons, Toms Rostoks un Solvita Denisa.

Zatlers izteica pateicību visiem šā gada SAK pētījumu autoriem, tostarp grāmatas autoriem par klimata pārmaiņām, norādot uz tēmas aktualitāti arī laikā, kad sabiedrību uztrauc ekonomiskā attīstība un finanšu krīzes radītās problēmas.

SAK gada noslēguma sanāksmē notika arī iepazīstināšana ar pētījuma "Ieteikumu izstrāde prioritāro pakalpojumu nozares noteikšanai, izmantojot kvantitatīvās analīzes metodes" secinājumiem un sniegta informācija par Izglītības darba grupas paveikto.

SAK izveidoja 2004.gada 2.aprīlī, lai ar starpdisciplināriem, uz nākotni vērstiem pētījumiem veidotu ilglaicīgu skatījumu uz Latvijas valsts un sabiedrības attīstību mūsdienu starptautisko procesu kontekstā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!