Foto: LETA
Valsts prezidents Valdis Zatlers premjera Valda Dombrovska un apvienības "Vienotība" piedāvāto "vienošanos par sadarbību nacionālās vienotības un izaugsmes veicināšanai" uzskata par "labu pamatu nopietnu diskusiju sākšanai četru partiju līmenī", žurnālistus piektdien informēja Valsts prezidenta kancelejas vadītājs Edgars Rinkēvičs.

Prezidents sagaida, ka nākamās nedēļas laikā partijas būs apspriedušās savā starpā un, viņam nākamās nedēļas beigās atgriežoties no vizītes Ķīnā, būs lielāka skaidrība par iespējamo koalīciju.

Rinkevičs uzsvēra, ka prezidents saņēmis vairāku partiju apliecinājumus, ka tās ir gatavas strādāt valdībā. Vienīgā partija, kas paziņojusi, ka strādās opozīcijā, bija "Par labu Latviju".

Zatlers piektdien ar visām partijām apsprieda arī "Vienotības" piedāvāto koalīcijas modeli, savukārt "Vienotības" virzītais premjera amata kandidāts Dombrovskis ir vienīgais oficiāli izvirzītais kandidāts jaunās valdības Ministru prezidenta amatam.
Zatlers ar viņu kā par premjera amata kandidātu plāno tikties pēdējās oktobra nedēļas vidū, taču Rīgas pils atkārtoti uzsver, ka oficiāli nākamais premjers tiks nominēts tikai 2.novembrī - 10.Saeimas pirmajā darba dienā.

Jau ziņots, ka "Vienotība" ceturtdien valdes sēdē izlēmusi uzrunāt trīs partijas – Zaļo un Zemnieku savienību, "Saskaņas centru" un apvienību VL-TB/LNNK – par četru partiju koalīcijas veidošanu uz līdzvērtīgiem nosacījumiem visiem partneriem. Piedāvātais sadarbības projekts paredz arī vienoties par "tabu" jautājumiem – valsts valodas statusu, pilsonību un nepilsoņu tiesībām, kuru cilāšana ļautu premjeram pieprasīt "vainīgā" politiskā spēka ministru demisiju.

SC uz "Vienotības" aicinājumu piedalīties nākamās valdības veidošanā jau pauda gatavību atbalstīt Ministru prezidentu parlamentā un valdībā, pirms tam vienojoties par kopīgiem veicamiem darbiem.

Savukārt nacionālā apvienība "Visu Latvijai"- TB/LNNK uzskata, ka šobrīd Dombrovska piedāvātais četru partiju koalīcijas vienošanās projekts ir nepilnīgs, tāpēc apvienības valde piedāvās savus priekšlikumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!