Partijas "Līdztiesība" līdere Tatjana Ždanoka Eiropas Cilvēktiesību tiesai (ECT) nosūtījusi paziņojumu, kurā norādījusi no Latvijas valsts pieprasītās materiālās kompensācijas lielumu, tomēr paziņot publiski šo summu viņa nevēlas.
Ždanokas sūdzību par viņas aizskartajām tiesībām uz brīvām, demokrātiskām vēlēšanām, kā arī tiesībām uz saviem uzskatiem un asociāciju brīvību ECT izskatīs 15. maijā.

Sūdzības iesniedzēja BNS apstiprināja, ka arī pati piedalīsies tiesas sēdē, lai gan par to ilgi šaubījusies. Ždanoku divas stundas ilgajā tiesas sēdē pārstāvēs britu advokāts Bills Bourings.

ECT izskatīs tikai daļu no Ždanokas sūdzībām, nespriežot par "Līdztiesības" līderes pieteikumā minētajām pārkāptajām tiesībām uz taisnīgu tiesu un efektīviem tiesiskās aizsardzības līdzekļiem. Minētie pārkāpumi saistīti ar politiskiem ierobežojumiem likumos par Saeimas un pašvaldību vēlēšanām, uzskata sūdzības iesniedzēja.

Ždanoku 1997.gadā ievēlēja par Rīgas domes deputāti, bet pēc gada viņa balotējās 7. Saeimas vēlēšanās kā politiskās apvienības "Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā" deputāta kandidāte. No vēlēšanu saraksta viņu svītroja pēc Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) pieprasījuma, jo Ždanoka pēc 1991.gada 13.janvāra darbojās Latvijas Komunistiskajā partijā (LKP).

Tāpat CVK priekšsēdētājs Arnis Cimdars lūdza Ģenerālprokuratūru izvērtēt, cik likumīga bijusi Ždanokas ievēlēšana par Rīgas domes deputāti. Augstākā tiesa 1999.gadā apmierināja prokuratūras prasību par Ždanokas vēlēšanu tiesību ierobežošanu, un Rīgas vēlēšanu komisija anulēja viņas Rīgas domes deputātes mandātu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!