Valsts sekretāru sanāksmē ceturtdien tika izsludināts projekts koncepcijai par Baltijas jūras un Rīgas jūras līča piekrastes joslas ierakstīšanu Zemesgrāmatā uz valsts vārda.
Tieslietu ministrijā portālu 'Delfi" informēja, ka valdība iepriekš nolēma, ka visa Baltijas jūras un Rīgas Jūras piekrastes josla ierakstāma Zemesgrāmatā uz valsts vārda Finanšu ministrijas personā.

Kā teikts koncepcijas kopsavilkumā, Baltijas jūras un Rīgas jūras līča piekrastes josla joprojām nav reģistrēta Zemesgrāmatā. Tam pamatā ir problēmas, kas saistītas ar to, ka piekrastes joslas viena mala ir mainīgs lielums, ko ietekmē dažādi faktori, piemēram, paisums, bēgums, vētras, cilvēku darbības sekas, erozija, kā arī tas, ka īpašumu struktūra, kas ietver sevī piekrastes joslu, ir visai sadrumstalota.

Pieņemot koncepciju valdībā, tiktu atbalstīts TM piedāvātais variants, kas paredz Baltijas jūras un Rīgas jūras līča piekrastes joslas ierakstīšanu Zemesgrāmatā, piemērojot kamerālo jeb kartogrāfisko metodi, uz valsts vārda Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijas personā. Šis variants paredz par piekrastes joslas iekšējo robežu noteikt konkrēta īpašuma robežas un par ārējo robežu – Latvijas Republikas sauszemes un jūras robežas nosacītās līnijas koordinātas. Tiks izstrādāti zemes ierīcības projekti vienas administratīvās teritorijas ietvaros, ņemot vērā kadastra grupas. Lai realizētu šo metodi, izdevumi tiek lēsti 107 725 latu apmērā.

Baltijas jūras un Rīgas jūras līča piekrastes joslas būtu jāieraksta Zemesgrāmatā uz valsts vārda Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijas personā, jo tā ir vadošā valsts pārvaldes iestāde reģionālās politikas, pašvaldību darbības pārraudzības, attīstības koordinācijas un telpiskās plānošanas politikas jomā. Tai ir iespēja koordinēt piekrastes joslas vienotas apsaimniekošanas īstenošanu reģionālā līmenī, slēdzot atbilstošus līgumus ar pašvaldībām, kā arī iespēju pieprasīt nepieciešamo finansējumu minēto uzdevumu īstenošanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!