Pļaviņu novada uzņēmuma "Mežmalas laivas" pēc seno vikingu parauga tapusī liellaiva "Namejs" ir jaunākais šāda tipa ražojums Zemgalē. Turklāt februāra pirmajā dekādē tā piestās starptautiskajā tūrisma izstādē "Balttour 2014" Rīgā, Ķīpsalā.

Liellaivā "Namejs" var pārvadāt aptuveni 20 tūristus. Laiva ir līdzīga izdaudzinātajai, ar teiksmām un nostāstiem apvītajai, laivai ”Lāčplēsis”, kas vairākas sezonas no Tūrisma pakalpojuma centra Klintainē ceļotājus pa Daugavas līkločiem vizina uz Oliņkalnu, Sēlpils pilskalnu un citām gleznainām vietām.

Jaunajai zemgaļu laivai dots Edvarda Virzas poēmā "Karalis Nameitis" un Aleksandra Grīna romānā "Nameja gredzens" attēlotā dižā zemgaļu brīvības cīnītāja Nameja vārds, lai akcentētu, ka zemgaļi vienmēr ir bijuši atzīti kuģu būves un kuģošanas lietpratēji, aktīvi tirgotāji.

Šobrīd interese par senajiem zemgaļiem izpaužas kā kuģu un liellaivu rekonstrukcija, tradicionālā dzīves veida un amata prasmju popularizēšana, Mežotnes un Tērvetes pilskalna svētku rīkošana. Arī tūrisma, tostarp ūdens tūrisma attīstība visā reģionā. Sevišķi Daugavas un Lielupes baseinā.

"Balttour 2014" laikā varēs aplūkot 12 metrus garo un divarpus metru plato liellaivu "Namejs". Tās piestātne aizņems 112 kvadrātmetru lielu platību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!