Ceturtdien "Zemnieku saeima" ir nosūtījusi aicinājumu valdībai, Zaļo un zemnieku savienībai (ZZS) un zemkopības ministram Mārtiņam Rozem (ZZS) meklēt labāku zemkopības ministru, pastāstīja ZSA sabiedrisko attiecību speciāliste Lāsma Zuzāne.
Jau ziņots, ka vakar pēc ZSA 9.kongresa diskusijām notika balsojums, kurā divas trešdaļas dalībnieku nobalsoja, ka valdībai jāprasa meklēt labāku zemkopības ministru. Zuzāne skaidroja, ka pēdējais piliens, kāpēc nolemts vērsties pret Rozi, ir valsts tiešo maksājumu reforma, kas noritot sasteigti un bijusi negaidīta.

Kongresā bijušas arī plašas diskusijas, vai lauksaimniecībā jūtama valsts stratēģija, un izskanēja viedokļi, ka zemniekiem tiek doti pretēji signāli par nozares attīstību, tāpēc ir grūti izstrādāt biznesa plānus un pēc tam tos izpildīt.

Roze sacīja, ka ZSA lēmums ir demokrātijas izpausme, jo valstī viedokļu paušana ir brīva. Lēmums pieņemts atklāti, nevis mākslīgi uzkurinot ažiotāžu un attālinoties no lietas būtības.

Ministra vērtējumā, atzīstot racionālos momentus, kas bija kongresa diskusijās, ar interesēm, ko pārstāv ZSA, nebeidzas ne lauksaimniecība, ne lauku attīstība Latvijā.

"Diemžēl ne manā kā zemkopības ministra, ne valdības, ne valsts rīcībā nav tādu līdzekļu, lai pilnībā apmierinātu visas vajadzības," uzsvēra Roze, "mums jāstrādā ar tiem apstākļiem, kurus mēs varam ietekmēt, lai šo līdzekļu būtu pēc iespējas vairāk."

Nevar atstāt novārtā arī lauku attīstību, tai jābūt pietiekami nopietnai, lai neradītu sociālo sprādzienu laukos, sacīja ministrs, turklāt ir arī citas organizācijas, kurām ir citāds viedoklis nekā ZSA.

Roze uzskata, ka ZSA pieprasījums nevarētu būt par pamatu viņa demisijai.

Savukārt ZSA priekšsēdētājs Valters Bruss kongresā sacīja: "Mēs neieceļam ministrus amatos, un nemainām viņus, bet mūsu pienākums ir paust skaidru attieksmi un vērtējumu - mēs esam neapmierināti ar pašreizējo lauksaimniecības politiku un gribam saņemt atbildes no Rozes."

ZSA uzskata, ka lielākās Latvijas lauksaimniecības neveiksmes pēdējā laikā ir cukura nozares likvidācija, nespēja attīstīt gaļas ražošanu, lauku saimniecību zemais ienākumu līmenis, kā arī noslāņošanās. Paredzamas esot arī kartupeļu cietes nozares beigas. Lielākie draudi ir prognozējamā krīze piena nozarē un cilvēkresursu problēmas.

Biedrība atgādināja, ka Latvijas zemnieki saņem pašu mazāko atbalstu salīdzinājumā ar citām Eiropas Savienības valstīm.

ZSA uzskata, ka Zemkopības ministrijas darbība Latvijas zemnieku interešu aizstāvībā sarunās ar Eiropas Komisiju par papildu valsts tiešo maksājumu (PVTM) reformu bijusi neveiksmīga, tādēļ apsvēra iespēju pieprasīt Rozes demisiju.

ZSA ir nevalstiska organizācija, kas aizstāv zemnieku intereses lēmumu pieņemšanas institūcijās, informē un izglīto savus biedrus. Organizācijā ietilpst 703 Latvijas ražojošie lauksaimnieki, vairumā gadījumu ģimenes saimniecības. 39% ZSA biedru ir no Vidzemes, 36% - no Zemgales, 20% - no Kurzemes, bet 5% - no Latgales.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!