Šopavasar nav labvēlīgi klimatiskie apstākļi, tāpēc zemniekiem vajadzētu apdrošināt sējumus un stādījumus lauksaimniecības risku fondā, ko administrē Lauku atbalsta dienests (LAD).

Kā stāstīja Lauku konsultāciju un izglītības centra valdes priekšsēdētājs Mārtiņš Cimermanis, pavasaris ir ļoti sauss, tāpēc pastāv draudi augstas ražas iegūšanai.

"Zemkopības ministrija pagājušajā gadā izstrādāja kārtību, kādā administrē un uzrauga lauksaimniecības risku fondu, nosaka iemaksu veikšanu un kompensāciju izmaksu no fonda. Šim mērķim valsts subsīdijās ir paredzēti līdzekļi, tāpēc zemniekiem vajadzētu pieteikt LAD vasarāju sējumu, laukaugu, dārzeņu un kartupeļu platības, par kurām ir tiesības saņemt vienoto platības maksājumu un kuras pieteiktas vienotajam platības maksājumam," iesaka Cimermanis.

Pieteikumi ir jāiesniedz līdz 15. jūnijam LAD reģionālajās lauksaimniecības pārvaldēs. "Lai arī cik ļoti ir kritizēta šī sistēma, taču tā zemniekiem dos iespējas saņemt kompensāciju par laika apstākļu radītājiem zaudējumiem, jo uz cita veida kompensācijām šogad un arī turpmākajos gados zemnieki nevar cerēt," sacīja Cimermanis.

Jau ziņots, ka LAD reģionālās lauksaimniecības pārvaldes saņēmušas 44 pieteikumus Lauksaimniecības risku fondam par iesētajām ziemāju platībām.

Lauksaimnieki ir pieteikuši apdrošināšanai 1108,73 hektārus (ha) kviešu, 358,9 ha rapša, 628,34 ha rudzu, 2,3 ha miežu un 44,68 ha tritikāles.

Visvairāk iesniegumu saņēmusi Dienvidlatgales reģionālā lauksaimniecības pārvalde, kurai iesniegti 17 pieteikumi, apdrošināšanai piesakot 646,55 ha kviešu, 188,5 ha rapša, 269,72 ha rudzu. Austrumlatgales reģionālā lauksaimniecības pārvalde saņēmusi astoņus pieteikumus, kuros pieteikti 54,4 ha kviešu, 74,8 ha rapša un 13,5 ha tritikāles.

Lielrīgas reģionālā lauksaimniecības pārvalde pieņēmusi vienu iesniegumu, kurā pieteikti 17,19 ha rudzu. Savukārt Dienvidkurzemes reģionālā lauksaimniecības pārvalde nav saņēmusi nevienu pieteikumu. Pārējās piecas reģionālās lauksaimniecības pārvaldes ir saņēmušas pa pieciem, četriem un diviem iesniegumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!