Zīdaiņu mirstības rādītāji Latvijā nav būtiski mainījušies kopš 1999.gada, jo šo gadu laikā nav veiktas nopietnas investīcijas bērnu veselības aprūpē, šonedēļ tikšanās laikā ar veselības ministru Gundaru Bērziņu (TP) atzina Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas valdes priekšsēdētājs Dzintars Mozgis.
Bērnu slimnīcas vadītājs norādīja, ka zīdaiņu mirstības rādītāji stagnē pēdējo sešu gadu laikā - ik gadu mirst vidēji 200 bērnu vecumā līdz vienam gadam.

Pērn Latvijā miruši 9,3 zīdaiņi no 1000 dzimušajiem bērniem. Arī gadu iepriekš rādītāji bija līdzīgi - 2003.gadā miruši 9,4 zīdaiņi no 1000 dzimušajiem bērniem.

Tikmēr veselības ministrs Gundars Bērziņš (TP) sola meklēt finansējumu, lai jau nākamā gada pavasarī bērnu slimnīca varētu sākt jaunā operāciju un ārstēšanas bloka celtniecību.

Bērnu slimnīca jau tuvākajā laikā plāno Rīgas domē iesniegt būves pieteikumu un pēc tās akcepta saņemšanas jau divu līdz trīs nedēļu laikā varētu izstrādāt tehnisko uzdevumu un izsludināt konkursu par tehnisko projektu. Bet pēc tam būvprojektēšana varētu ilgt septiņus, astoņus mēnešus. Tādējādi jaunā operāciju bloka projekts varētu būt pabeigts apmēram pēc gada.

Projekta izmaksas tiek lēstas vairāku miljonu latu apmērā. Plānots, ka jaunā būve būs nepilnus 6000 kvadrātmetrus liela. Viena kvadrātmetra izmaksas varētu sasniegt apmēram 600 latus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!